Spelar det någon roll om man väljer att sälja sin bostad under sommaren eller vintern? Till viss del beror det på vilken bostad det är men det finns ofta tydliga fördelar med att sälja under perioder då bostaden kan visas upp på bästa sätt och när det är många andra bostäder ute på marknaden.

För vissa säljare är det näst intill omöjligt att välja säljtillfälle. Kanske har man bytt bostadsort och redan hittat det nya boendet som ska finansieras med försäljning av det gamla. Andra har möjlighet till större flexibilitet vilket kan vara riktigt lönsamt. Det går nämligen att tjäna relativt stora summor på att tajma försäljningen utifrån toppar på bostadsmarknaden och efterfrågan hos köparna.

En punkt att tänka på är helhetsintrycket vid visning. En villaträdgård på sommaren kan vara otroligt inbjudande och man ser tydligt hur solens strålar når altanen på eftermiddagen och var barnen kan spela fotboll i trädgården. Men ligger det snö och is utomhus skyndar sig personerna in när visningen genomförs. Självklart tittar man ut på trädgården och gör en helhetsbedömning. Men man ska komma ihåg att det är ett helhetsintryck som säljs. Ett intryck som delvis består av hur man upplever trädgården.

Överlag är det fler villor och bostadsrätter ute på våren och sommaren. Visserligen blir konkurrensen då hårdare om köparna men samtidigt är det också fler köpare som letar efter sin nya bostad. Många gånger är spekulanterna på en visning och frågar aktuell mäklare om det finns fler bostäder i samma område. Eftersom mäklarna även vinner på att skapa ett större intresse för objekten så delar de gärna med sig av information om andra bostäder som är till salu.

Den största fördelen med att ha flera spekulanter är att priset betydligt lättare går upp. Självklart går det att sälja sin bostad på vintern och inte minst i städer där efterfrågan alltid finns på bostäder. Men den som vill få ut mest av försäljningen bör vänta till det finns många spekulanter för att därigenom få några extra bud under kommande budgivning.

I en intervju till Svenska Dagbladet berättar Lars Engelbert, tidigare vd för Mäklarförbundet, att utbud och efterfrågan är som störst fram till maj. Därefter brukar det vara något lugnare över sommarmånaderna. Många har semester och väljer att ta det extra lugnt inför att hösten kommer igång. På hösten är det framförallt oktober som sticker ut som en populär månad att flytta på.

Planera din försäljning – men hör även med din mäklare vad köparna i just ditt område prioriterar. Kanske är det även värt att renovera vissa rum eller lägga energin på andra saker för att öka värdet.