Inbrott

Frågan om säkerhet har intensifierats i Stockholm och detta som en följd av indragna resurser hos Polisen. Att denna myndighet, nästintill öppet, säger att man måste sålla bland brotten och prioritera bort vissa till förmån för andra har skapat en stor osäkerhet. I synnerhet då ett av de brott som prioriteras bort gäller inbrott. Rent krasst så innebär ett inbrott i Stockholm inte mer än att du som drabbad anmäler brottet till polisen och att detta sedan läggs ner innan du ens hunnit blinka. Här var vi aningen hårda – men till stor del så stämmer detta överens med hur många drabbade upplevt situationen.

Märk väl här; vi menar inte att detta i sak är polisens fel. Naturligtvis så måste olika typer av våldsbrott stå före i kön och läggas före i prioriteringslistan – men för den sakens skull så ska inte brottslighet som exempelvis ett inbrott ignoreras och läggas ner innan ärendet undersökts närmare. Det finns skräckexempel på där tjuven till och med fångats på film, men där man trots detta inte kunnat göra något. Nej, här krävs det avsevärt högre resurser till vår polisiära myndighet och detta helst redan igår. Problemen har funnits länge.

Man ska dock veta att Stockholm och Sverige i stort är en säker plats och vi anser inte att man behöver göra som många familjer idag verkar göra. Reportage i tidningarna har visat att många familjer i dagens Stockholm bygger så kallade Safe Houses inuti sina bostäder; skyddade rum dit man kan fly vid hotfulla situationer och om någon objuden person skulle ta sig in. Riktigt så illa är det inte och man måste nog ha en extrem hotbild mot sig själv och sin familj för att en investering i ett Safe House ska vara relevant. För; att bygga ett sådant är långt ifrån gratis.

Bättre, enligt oss, är att säkra sin bostad på annat sätt och vårt förslag är att man gör det där man vanligen går in – nämligen genom dörren. Dagens säkerhetsdörrar ger nämligen extremt mycket skydd och är nästintill omöjliga att forcera; en klar investering som verkligen bär frukt sett till kostnad kontra säkerhet och trygghet. Skulle fler personer köpa säkerhetsdörrar i Stockholm – oavsett om man bor i villa eller i bostadsrätt – så skulle också antalet inbrott minska radikalt.

” Men säkerhetsdörrar, är inte de väldigt fula ”? Nej, definitivt inte. Det handlar inte om några valvsdörrar till Fort Knox; det är dörrar med stålkonstruktion – förstärkta vid exempelvis låset – och som går att få i väldigt olika utföranden. Kort och gott: säkerhetsdörrar ser egentligen ut som vanliga dörrar; men med skillnaden att tjuven inte har en chans att komma in.

Vidare så ska vi även säga att man kan vidta andra åtgärder för ett bättre skydd och mer trygghet. Ett av de bästa; det är faktiskt att hjälpas åt. Lär känna dina grannar, hjälp varandra att hålla koll i ert kvarter och se till att ställa frågor till personer vars utseende är obekant. Att exempelvis göra det till en vana att rasta hunden tillsammans med några grannar varje kväll kan verkligen göra skillnad. Håll ögonen öppna!