Stenskiva i kök

Olika stenmaterial kräver olika behandling av dig som köpare. Vissa kräver att du rengör dagligen medan vissa kräver mycket mindre underhåll. Det viktigaste att tänka på vid köp av en bänkskiva i sten är att fundera på vad den kommer utsättas för. Kommer den ofta utsättas för vätska, värme och vassa kanter på exempelvis knivar? Dessa faktorer påverkar hur länge din bänkskiva kommer att vara i fint skick och därför bör du tänka en extra gång på vilket material du använder.

Marmor är till exempel en fröjd för ögat, men suger lätt åt sig vätska från exempelvis kaffe och te, så det lätt blir fula fläckar som inte går att ta bort. Istället så kanske granit är ett bättre val då det lättare stöter bort vätskan och är lättare att hålla fin en längre tid och kräver mindre underhåll, dock rekommenderas ändå vätska att torkas bort på en gång. Den mörka graniten är mer tålig mot vätska än den ljusa.

Även fast stenskivor är kända för att vara starka och tåliga så rekommenderas alltid att använda skärbräda för att inte bidra till onödigt slitage på bänkskivan. Knivar och bestick skrapar inte på ytan på stenskivan, men det kan faktiskt orsaka att den polerade ytan bleknar om man börjar hoppa över skärbrädan. Dessa skador kan bara repareras och snyggas till av specialverktyg.

Vissa material för stenskivor tål värme väldigt bra, men det rekommenderas ändå att använda underlägg när man tar bort en stekpanna eller kastrull från spisen eller en varm ugnsform. Detta är för att ytan under formen eller kastrullen faktiskt kan skada vissa material, exempelvis kompositmaterial. Om man har en bänkskiva i kompositsten så är det obligatoriskt att använda värmeunderlag då skivan innehåller lim och det kan reagera om det kommer i kontakt med exempelvis en varm kastrull eller ugnsform. Detta kan resultera i märken som inte kan tas bort från bänkskivan.

Vanligtvis behöver man inte några specialmedel för att underhålla sin bänkskiva. Normalt sett så räcker det med en lätt fuktig trasa för att ta bort de mesta fläckarna, om något så kan man ta lite utspätt diskmedel eller glasrengöringsmedel. Olika material klarar olika medel med olika pH-värde. Kolla alltid noga vilket medel som är rekommenderat för just materialet på din stenskiva. Vissa stenmaterial kan dock behöva specialmedel en eller två gånger om året, det är till störst del de ljusa stenvarianterna som behöver detta. Dessa specialmedel “stänger” stenen så att materialet blir mer resistent mot vätska och därmed fläckar på ytan.