Eldstäder har använts i tusentals år för matlagning och värme. Idag fyller kaminen mer en dekorativ roll, i alla fall i våra storstäder, och det finns kaminer i olika material och stilar.

En kamin kan vara en bra investering på flera sätt. Dels höjer den mysfaktorn och stämningen i ett hem och gör det mer trivsamt, samtidigt som den höjer värdet på bostaden. Men det gäller att välja en kamin som passar både stilmässigt med inredningen och arkitekturen och även gärna med den tidsepok då huset byggdes. Det finns också olika material att välja mellan, som plåt och gjutjärn, men en kamin kan även vara klädd i keramik eller vacker täljsten som hjälper till att hålla värmen. Det finns faktiskt kaminer som inte behöver anslutas till en skorsten. Sådana kaminer är bara till som dekoration och värmer inte alls.

Viktigt att också kontrollera rökkanaler och skorsten

Innan man installerar en braskamin är det viktigt att man försäkrar sig om att rökkanaler och skorsten fungerar som de ska. Därför kan det vara bra att vända sig till ett företag som både säljer och installerar kaminer samt kontrollerar och reparerar rökkanaler och skorstenar. På så vis säkerställer man att installationen blir korrekt utförd och att den är brandsäker. Men det kan vara bra att också jämföra priser och kaminer mellan olika aktörer, innan man bestämmer sig. Dessutom kan både kamin och rökkanaler ibland behöva service och det kan vara bra att välja ett företag som även erbjuder detta. Läs mer om braskaminer på denna sida: braskaminerstockholm.nu