gipsad vägg

Gips i största allmänhet är ett mycket mångsidigt material. Förutom i byggbranschen används det till exempel sjukhus. På väggar är det populärt med gipsputs. Många väljer att göra det själva, medan andra anlitar firmor för det. I storstäder som till exempel Göteborg, Stockholm och Malmö har man ett stort urval av firmor att välja mellan (särskilt i Stockholm), men även i mindre städer brukar det inte vara några problem att få tag på någon som kan hjälpa till.

Gipsputs har många användningsområden. Formbarheten ger enorm flexibilitet jämfört med många andra material. Detta, i kombination med hur hårt det blir när det torkar, gör det till ett gott materialval för flertalet olika syften. Det kan komma särskilt väl till pass för den som har stuckatur, valv eller svängda väggar som behöver bättras på.

Många anlitar en entreprenör

Det är inte alltid det enklaste att göra själv dock. Det här är en anledning till att många väljer att anlita en entreprenör, som gipsputsstockholm.se för det, precis som nämnt i inledningen. Även om man kan känna sig säker på spackel och liknande uppgifter, så är det inte säkert att man har samma goda hand med gipsputs.

Det finns ett antal saker som är bra att tänka på om man ska göra det själv. Till exempel bäddar det för ett bättre resultat att förbehandla ytan vid behov. Ta gärna det säkra för det osäkra, om du överväger att göra det. Något som kan vara tröstande är att det inte brukar vara några problem att stryka på ett lager till, om det första försöket misslyckas.

Fördelar med gipsputs

Utgör ett gott underlag. Förutom att det kan läggas på de allra flesta underlag utan på problem, så blir det i sig ett gott underlag för till exempel tapet eller kakel. Som nämnt ovan kan dock förbehandling ibland behövas, men oftast går det bra utan.

Räcker långt. Ett kilo torrbruk ger ungefär 1,25 liter färdigblandat. Jämför med bruk med cement som bas, som ger 1,25 liter färdigblandat bruk på 2,5 kilo.

Torkar snabbt och jämnt. Att gipsputs torkar snabbt och jämnt gäller även vid olika tjocklekar på putset. Återigen kan det jämföras med cementbruk – som tar ungefär tre gånger längre på sig att torka.

Krymper lite. Att materialet haren minimal krympning (ungefär 0,35 promille) kommer med ett antal fördelar. Till exempel går det att skruva och spika i det utan att det spricker.

Osäker på om du klarar av att applicera putsen på egen hand? En enkel sökning på till exempel ”gipsputs Stockholm” ger dig träffar på firmor att ta kontakt med.