dolda fel i hus

Är det dags att värdera din lägenhet? Flera faktorer spelar in för vad mäklaren kommer att uppskatta din bostads värde till. Den enskilt största faktorn, som är svårt att göra något åt, är läget. I centrala Stockholm säljs lägenheter för höga summor trots slitna kök och badrum. I just Stockholm är kvadratmeterpriserna mycket höga jämfört med hur det ser ut i resten av Sverige (och i stora delar av världen).

Det här höjer värdet på din lägenhet

Parker och grönområden. Fotbollsplaner, grönområden och parker brukar höja värdet på lägenheter. Ju längre bort parken ligger från bostaden, desto mindre påverkar den värdet. 

  • Ligger lägenheten i Stockholm och finns nära en tunnelbanestation kan det öka värdet på din bostad med flera procent. Främst påverkar det mindre lägenheter. Spekulanter som letar efter en större lägenhet prioriterar ofta närhet till exempelvis mataffärer och förskolor högre än kommunikationer.
  • Tågstation. Den som ska värdera din lägenhet tittar på flera olika typer av kommunikationer som finns nära bostaden. En tågstation i närheten påverkar värdet på lägenheter positivt. Det här gäller i synnerhet om du bor i en förort eller i en mindre stad som är nära en storstad, till exempel Bålsta utanför Stockholm.
  • Nära till havet. Om din lägenhet ligger nära havet kommer mäklaren som värderar din lägenhet med stor sannolikhet att ge dig goda nyheter. Värdet på en lägenhet kan vara flera tiotalsprocent högre än en likvärdig lägenhet som ligger långt ifrån kusten. Det gäller dock att den ligger riktigt nära vattnet – mer än 300 meter från kusten märks ingen tydlig värdeökning.

Det här sänker värdet på din lägenhet

  • Om ditt boende ligger nära en vältrafikerad väg är det något som mäklaren, som ska värdera din lägenhet, säkerligen skulle ta i beaktning. I större städer, som centrala Stockholm, kan attraktiva lägenheter visserligen ligga nära bullriga gator. Som regel sänker det dock bostadens värde med flera procent.
  • Om bostaden ligger nära barer kan det tappa något i värde, åtminstone om den ligger i någon lite mindre ort. I större städer som Stockholm och Göteborg märks inte samma skillnad i värdering och slutpriser.
  • Järnvägsspår. Som nämnt högre upp i texten kan det visserligen löna sig att bo nära en tågstation, men om huset störs av ljudet från tågen finns en risk att värdet sänks något. Bäst är att bo ungefär 100 meter från tågspåren – då tillgodogör du dig värdet av att bo nära en tågstation, samtidigt som avståndet är tillräckligt för att högljudda tåg inte ska ge huset något värdetapp.