nyrenoverat kök

Priserna för bostäder i Stockholm är extremt höga och ligger nästan på en absurd nivå. Förvisso verkar priserna vara på väg nedåt efter flera år av en stigande kurva; men de ligger fortfarande på en nivå som är avsevärt mycket högre än i övriga delar av landet. Det mesta talar dessutom för att priserna kommer att stabiliseras, men på denna högre nivå – något som även fortsatt kommer att innebära höga lån för de som planerar att köpa en bostad i vår svenska huvudstad. Lån som nu är relativt lätta att klara av tack vare den låga räntan – men som vid en ränteuppgång kan innebära problem för många.

“ För att klara av en kraftig ränteuppgång så bör man leta efter ett billigare boende. För dig som söker bostadsrätt så är en billig hyra att föredra. Söker du villa i Stockholm så kan bergvärme vara något att aktivt eftersöka “

Det som gäller för att klara av dessa höga lån är att skaffa en bostad som är billigare i drift. För dig som ska köpa en bostadsrätt så är det alltså ingen dum idé att se över hur föreningen ekonomi ser ut, om man planerat att göra någon investering som kommer att höja hyran. Och; du bör definitivt söka efter en bostadsrätt som har en lägre avgift. Här kan det skilja extremt mycket och då hyran – till skillnad mot räntan – är fast så kan det göra en stor skillnad.

Skulle det vara en villa eller ett hus som ni söker så finns det andra detaljer som ni kan eftersöka. En tydlig sådan gäller bergvärme och vi ska förklara varför ett hus med bergvärme är att föredra i Stockholm

Bergvärme innebär lägre kostnader

Bergvärme är bra både sett till miljön – det släpper ut 97% lägre halter av Koldioxid än fjärrvärme – och sett till din ekonomi. Årligen så kan nämligen bergvärme spara in ungefär 80% av uppvärmning- och energikostnaderna; någots om naturligtvis gör en enorm skillnad.

Det fina är att du som spekulant också slipper den stora minussidan som finns med bergvärme – nämligen att installera den. Det kostar mellan 80-120.000 kronor att borra, köpa värmepump och få denna installerad till ett hus i Stockholm. Köper du ett hus med bergvärme så har de gamla ägarna redan tagit kostnaden och lämnat frukterna för dig att njuta av.

Därför anser vi att du ska söka efter – och vara beredd att betala lite extra – för en villa som har bergvärme som energikälla. Du kommer att vara tacksam den dagen räntan börjar stiga.

Läs mer om bergvärme här.