Många förknippar kanske rörmokare med akuta ärenden som spruckna rör och stopp i avloppet. Men moderna rörmokare har en betydligt bredare repertoar än så. Det är ett avancerat arbete som kräver stor erfarenhet och yrkeskunskap och i dagens högteknologiska samhälle finns ofta behov av en rörmokares expertis – vid husrenoveringar, nybyggen och liknande.

Faktum är att yrkestiteln ”rörmokare” är ganska inaktuell. Idag kallas dessa yrkesmän istället vanligen för VVS-konsulter eller VVS-montörer, för att påvisa att det rör sig om ett betydligt bredare arbetsområde än bara rena rörarbeten.

Så blir man rörmokare

Och det är som sagt ett komplicerat arbete som kräver en hel del utbildning. Den vanligaste vägen in i yrket är att gå energiprogrammet på gymnasiet (det finns en rad olika alternativ runt om i landet), men det finns även alternativa utbildningar som ger behörighet. Praktisk erfarenhet krävs och man kan även gå hela vägen som lärling, men det tar ett antal år.

Akuta problem

Så, vad kan då en rörmokare, eller VVS-montör, hjälpa dig med?

Vi kan förstås inte utelämna den akuta servicen, som har en stor betydelse i många människors vardag. Problem med rören är inget man vill ha – det kan få stora konsekvenser ekonomiskt och även sanitärt – och skulle det inträffa vill man ha dem åtgärdade så snart det bara är möjligt.

En seriös rörmokare med jourservice kan snabbt rycka ut och åtgärda en rad olika problem: när det läcker vatten i bostaden, när rör spruckit och översvämningen är ett faktum, när man fått stopp i pannan, när man drabbats av pumpfel (även värmepumpar) eller när vattnet frusit i ledningarna, för att ta några exempel.

Många VVS-konsulter erbjuder även jourservice inom andra områden som elektricitet, högtrycksspolningar och inbrottsskador. Och givetvis ska man alltid kunna räkna med ett effektivt arbete och ett kundvänligt bemötande.

Renovering kräver rörmokare!

Rubriken ovan är förstås en överdrift, men det ligger en hel del sanning i det. De allra flesta större renoveringsåprojelt – oavsett om man bor i lägenhet, radhus eller villa – kräver en insats av en VVS-expert.

Utan att bli alltför detaljerade ska vi här gå igenom en mängd arbeten där man behöver en rörmokare:

  • När man ska installera en ny värmepanna
  • När man ska göra kylinstallationer
  • När man ska installera en värmepump eller när pumpen behöver service
  • När man ska byta blandare eller kranar
  • När man ska lägga in golvvärme i bostaden
  • När det ska göras ett stambyte
  • När det ska göra en högtrycksspolning av rören eller om rören ska filmas

Som vi redan tidigare varit inne på – det är ett väldigt brett yrke som sträcker sig över många olika områden.Underskatta aldrig en rörmokare (VVS-montör)!

Hitta rätt rörmokare

Nu när du fått en liten överblick över vad en rörmokare kan hjälpa till med gäller det även att veta vad du ska leta efter, så att du får bästa tänkbara service.

Och det är egentligen inte så komplicerat. Se först och främst till att det är ett seriöst företag med F-skatt och liknande, samt alla nödvändiga certifikationer för de arbeten som du behöver få utförda.

Därefter tar du in referenser, gärna från vänner och bekanta om du har möjlighet till det, annars kan du kolla runt i branschen eller leta efter information på interntet.

Till sist begär du in en offert, ser till att få en tydlig arbetsspecifikation med ett rimligt (fast) pris och pålitliga garantier.