garageport

Har du precis bestämt dig för att bygga ett nytt garage? Eller har du helt enkelt nött ut porten till ditt gamla garage? Då är det dags för dig att börja tänka på vilken ny port som ska pryda ditt garage.

Det går naturligtvis att bygga en egen garageport. Men tänk då på att porten kräver bra material som ska stå pall för alla sorters väder i många år – vad ska du välja för material som klarar av både regn och snö? Porten måste också klara kyla, starkt solljus och hård blåst.

En sak kan du vara säker på. Du kommer inte att vilja bygga om din garageport många gånger så det gäller att tänka till innan du tar fram hammare, spik och skruvdragare.

Ett problem med hemmabyggen i det här läget blir ofta att det tåliga material du valt för din garageport gör porten för tung. Det blir särskilt jobbigt om du ska ha en port som du skjuter upp in under taket. Tänk dig in i att din garageport är något du ska hantera varje dag, kanske flera gånger varje dag. Du kommer att ångra dig om du bygger en för tung port.

I handeln finns dörrar som du skjuter upp i taket som är särskilt anpassade för både väder och vind. Och självklart bilägaren som ska orka skjuta upp dörren varje dag utan att bli irriterad på tyngden.

Trä, metall eller både och?

Genom att kolla runt bland olika företag kan du hitta vilken typ av port som passar dig och ditt garage bäst. Det finns en rad olika material, former och färger att välja bland. Aluminium är förstås exempel på ett lätt material, men det finns också modeller i andra metaller och i trä. Och naturligtvis också i kombinationer av trä och metall.

Vare sig du ska bygga själv eller köpa en ny garageport så kanske du funderar på att ha två stående dörrar istället för en skjutdörr som går upp i taket. Också här finns många olika modeller att välja bland i handeln. Om du ändå tänker bygga din nya port själv så kan det vara klokt att åtminstone åka och titta hur portarna i handeln ser ut. Här kan dra nytta av att ha sett hur proffsen tänkt kring design, material och vikt. Här kan du lära dig knepen som gör att den där porten faktiskt håller flera år och inte blir en börda varenda gång du ska öppna och stänga den.