Det är viktigt att välja takmaterial som är anpassat efter vårt nordiska klimat, och som klarar både kyla och väta. Med högkvalitativt material får man också ett tak med längre livslängd.

Ett tak utsätts för hårda påfrestningar året runt, och det är inte bara regn och rusk som sliter på ett tak, utan även solen. Man har därför mycket att vinna på genom att satsa på takmaterial av hög kvalitet när det är dags att lägga om taket. Då får man ett tak som håller mellan trettio och hundra år, beroende på val av taktyp. Men för att det ska hålla så länge krävs det också att man utför visst takunderhåll. Exempelvis så kan plåttak förlora sin färg och behöva målas om för att inte rosta sönder. Det är heller inte bra om det börjar växa mossa på tegeltaket då den kan göra att undertaket blir fuktskadat.

Besiktiga taket regelbundet

Taket hjälper till att hålla huset friskt och ska förhindra att fukt letar sig in. Därför gäller det att byta det i rätt tid, när materialet är uttjänt, och ersätta det med nytt. Genom att besiktiga taket två gånger om året håller man koll på i vilket skick det är och kan då enklare avgöra när det är dags att byta. Men en takbesiktning är också till för att upptäcka problem som går att rätta till och laga. Takpannor kan hamna på sned eller plåtdetaljer kan släppa etcetera. En takläggare kan besiktiga, lägga om och reparera ett tak. Läs mer om takläggning på denna sajt: takläggarekatrineholm.se