vardagsrum i lägenhet

Vad är viktigast att tänka på när en lägenhet ska säljas? Vad kan man göra för att höja värdet? Tidningen CHIC valde att fråga en mäklare i Stockholm som gav sin syn på saken. Svaren kan läsas i en artikel på Baam.se från 2016. Svar som är lika aktuella idag som då. Dessutom bör de kunna appliceras i andra städer än i Stockholm även om denna mäklare enbart arbetade i Stockholm.

Mäklaren ansåg att det ”absolut viktigaste” var att ta bort privata saker inför en visning. De som kommer och tittar ska kunna se sig själva boendes i den lägenhet de tittar på. Med allt för många privata saker kan känslan istället bli att man ”tränger sig på”.

Städa bort allt som påminner köparna om att du bor där

Här skiljde man på vad som är privat och vad som är personligt. Personliga saker kan skapa en hemtrevlig känsla men de privata sakerna bör läggas undan. Överlag rekommenderades ”less is more”

Samtidigt lyftes det fram att vissa saker är mer trendiga än andra. Att städa ordentlig själv (eller få hjälp via så kallad visningsstädning) är självklart. Att göra det extrafint är också ett uppenbart steg för att visa upp lägenheten på bäst sätt. Men hur detta sker är något olika.

År 2016 var det exempelvis vanligt att låta gröna växter ta stor plats. Detta istället för som tidigare snittblommor. Här kan det även finnas vissa lokala skillnader. I detta fall gällde det alltså i Stockholm där trenderna oftast växer fram först för att sedan spridas över landet.

I det fall som lägenheterna homestylas sker detta även ofta utifrån gällande inredningstrender.

Två tjänster som kan underlätta

Homestyling: Få hjälp med inredningen och att presentera lägenheten från sin bästa sida. Är det då värt det? Enligt mäklaren i Stockholm så är det mycket individuellt. Delvis beror det exempelvis på om man väljer att göra det på egen hand eller ta in ett proffs. De rekommenderade däremot proffs då skillnaden i kvalité kan vara mycket stor. Det är helt enkelt för lätt att bli ”hemmablind”. I Stockholm bör även kostnaden ge tillbaka med högre pris på bostaden. Det var i alla fall vad mäklaren trodde år 2016.

Städning: På frågan ”vilken förändring ger mest vinst?” svarade mäklaren däremot att städning och att hålla bostaden luftigt är gratisvägar som kan ge stor skillnad.

Även när det kommer till städningen finns däremot hjälp att få. De allra flesta städföretag erbjuder visningsstädning vilket alltså är en städning med fokus på att göra extra snyggt i hemmet. Ser man på checklistor på visningsstädning kan det exempelvis ingå att kuddarna i soffan ”puffas till” och att man kollar över att mattorna är rena och ligger korrekt osv. På detta sätt skiljer sig visningsstädning mot en klassisk hemstädning – man är helt enkelt mer noga utifrån att det ska komma spekulanter. Läs mer om hur du kan öka värdet på din bostad med visningsstädning i Stockholm på: http://www.visningsstädningstockholm.biz.