Funderar du på att renovera ditt golv? Kanske du ska renovera hela rummet, är trött på dina gamla golv och önskar dig bättre och snyggare golv? Många tror helt felaktigt att trägolv är extra känsliga. Att de inte kommer att hålla särskilt länge, att man knappt kan umgås i det rum som har en fin parkett. Inget kunde vara mer fel.

Du sparar pengar på att lägga en parkett

Även om ett parkettgolv kanske har högre kostnader, så kommer du att spara pengar i längden då det håller i 50 år eller mer. Ett plastgolv håller inte särskilt länge. Det måste du byta ut efter 10-15 år. Då behöver du punga ut med 3-4 plastgolv, medan du har kvar ditt parkettgolv. Så då kan du spara pengar även om det kostar mer i början.

Använd parkettgolv som alla andra golv – det tål att användas

Det går att använda ett parkettgolv, precis som andra golv. En parkett som är byggt av till exempel stavar av ek är ett mycket tåligt golv. Det håller länge. Det är tåligt och du kommer att kunna slipa om det, ifall du får fula hack i golvet. Hemligheten med att få det att bestå under många år är att behandla det med ett medel som förlänger hållbarheten på det.

Olika behandlingar för parketten

Du kan välja mellan lack, olja, bets eller hårdvax för din parkett. Beroende vilka dina behov är, kan du få olika slags parkett. Är parketten i kök eller matplats där det riskerar att få spill, är lack att rekommendera. Lacken tränger inte in i träet, såsom olja eller bets. Däremot skyddar den ytan på ett effektivt sätt. Man måste inte behandla det med högglänsande lack, man kan även behandla det med en matt lack. Om du däremot lägger parketten i vardagsrummet, kan du betsa det. Då ser du ådringarna i parketten. Du kan dessutom lägga pigment i betsen och få en ljus eller mörka nyans. Hårdvax, framhäver också träets utseende och gör ytan mycket mjuk och behaglig.

Fördelen med parkett är möjligheten slipa om det

Parkettgolv, precis som andra trägolv, har den fördelen att det går att slipa om, nästan hur många gånger som helst. Huvudsaken är att det finns ett djup på mer än 2,5 centimeter som ma kan slipa, för att det ska gå att slipa det. Bor du i Stockholm är det inte svårt att hitta en hantverkare som kan hjälpa dig slipa om det. Närmare bestämt ett 10-tal golvslipare som är experter på parkettgolv.