Heltäckningsmattor har åter igen blivit populära. De var mycket vanliga under både 70- och 80-talet men försvann sedan och syntes nästan enbart i gillestugor och liknande. Idag finns mattor av bättre kvalité och som inte samlar damm i samma utsträckning som de tidigare modellerna. Det är nog några av orsakerna till att heltäckningsmattan blir allt mer populära. Att lägga in mattan är inte heller speciellt svårt.

Förbered först golvet för heltäckningsmattan

Börja med att mäta upp golvytan och skriv upp alla mått i hela centimeter. Gör en ritning på ett A4-papper för att därigenom ha alla mått samlade på samma ställe. Kom ihåg att mäta på flera ställen eftersom väggarna kan bukta ut något. Du kan även råka mäta fel på nått ställe men genom att mäta på flera ställen minskar risken för felmätningar. Lägg sedan till 5cm på varje sida, som används som skärsmån.

På detta sätt har du nu en komplett skiss över den heltäckningsmatta som ska köpas in. Ta med dig denna ritning till din lokala återförsäljare så kan de räkna ut hur mycket matta som behövs. Ofta köps heltäckningsmatta på rulle men det går även att få mattan måttbeställd.

När sedan mattan ska monteras kan detta generellt ske på befintligt golv. Är det inte stora ojämnheter, som behöver spacklas ut, eller ett svagt grundgolv som behöver förstärkas kan heltäckningsmattan läggas ut direkt. Det finns däremot undantag.

Så här gör du

En heltäckningsmatta ska aldrig läggas direkt på betong då det kan behövas en underlagsmatta först. Är det idag en mjuk matta på golvet måste även den först tas bort.

  • Rulla ut din heltäckningsmatta diagonalt över golvet.

På detta sätt skapar du möjlighet att flytta den och få luft under den när den sedan dras på plats. Placera ut den där den ska vara och vänta 10-12 timmar. Detta för att den ska bli rumsvarm och därmed betydligt lättare att hantera.

  • Tryck upp den mot väggen

Tryck ut matten mot väggen och in i hörnen. Börja med att grovskära så att du fortfarande har några centimeters marginal. Har du tagit bort golvsocklarna underlättar detta då skärningen inte behöver bli på exakt millimeter.

  • Limma?

Vid större ytor (över 25 kvadratmeter) samt ytor där hårt slitage kommer att uppstå (ex. hall) finns en stor fördel att limma. Är det mindre mattor brukar det räcka med att montera mattan med dubbelhäftande tejp.

Vad kostar det att få hjälp?

Eftersom heltäckningsmattor generellt är 4 meter breda kan det vara lite otympligt att lägga dem. Ännu värre blir det om de ska limmas. Det är dyrare att ta in hjälp än att göra det själv. Men speciellt dyrt behöver det inte bli. Behöver man då anlita hantverkare eller kan man göra det själv?

Ett företag i Stockholm som både säljer heltäckningsmattor och monterar dessa skriver att ”detta är ett jobb för proffs”. Visst kan de vara subjektiva i frågan men som med allt hantverk så blir resultatet oftast bäst när proffs får göra jobbet. Kostnaden för att anlita ett företag i Stockholm att montera en heltäckningsmatta i ett normalstort sovrum är ca 2000-2500 kr. Därtill får man räkna bort ROT-avdraget på 30 % vilket gör att kostnaden efter avdrag hamnar på 1400-1600 kr.

(Prisexempel från Stockholm. Räkna med att det är något billigare i mindre städer)