Det är bra att det numera finns heltäckningsmattor med andra kvaliteter än de gamla mattorna som man hade som heltäckningsmattor på 1970-talet. Heltäckningsmattorna i dag är tillverkade så att de binder det damm som finns i luften. Sedan är de lättare att rengöra än de gamla mattorna. Det är nya material i dagens heltäckningsmattor, vilket borde glädja de flesta allergiker. De åstadkommer inte längre lika mycket damm som förut. Och det damm som de suger upp, kan du lätt avlägsna med en effektiv dammsugare. I värsta fall kan du alltid mattvätta heltäckningsmattan, vilket så gott som återställer den och den blir som ny.

Mysigt och skönt med heltäckningsmatta i sovrum

Det är inte många som gillar att kliva upp ur sin sköna säng på morgnarna och kliva på ett kallt golv. Då är en heltäckningsmatta ett mycket skönare alternativ. En heltäckningsmatta ger rummet ett mjukare och mer hemtrevlig utseende. En heltäckningsmatta inreder och ramar om rummen på ett helt annat sätt än trägolv, eller golv av laminat. Du får en omedelbar förändring och stil på ett rum som du lägger heltäckningsmattan i.

Så väljer du rätt heltäckningsmatta

Det kan vara mycket svårt att veta hur en matta kommer att ta sig i sitt rum, om man bara tittar på små tygbitar hos din matthandlare. Då kan man be att få ta med sig en bit mattprov så att du kan trampa på den hemma och känna in hur den skulle kunna vara att ha hemma. Dessutom får du en känsla för hur mattan skulle ta sig hemma i ditt rum. Tänk på att inreda med mörkare färger i sovrum. Har man enbart ljus inredning i sovrummet kan det bli svårt att somna. Många som lider av sömnproblem har det alldeles för ljust i sitt sovrum. Då kan en mörkare inredning hjälpa till att komma till rätta med sitt insomningsproblem.

Välj täthet på mattan

Man kan välja intensitet på mattorna, allt från skala I som innebär en lätt intensitet, till skala IV med mycket kraftig intensitet som passar bättre där många yttersidor används. Beroende på var i ditt hem som du har tänkt dig heltäckningsmattan bör du alltså välja intensitet på mattan. På 70-talet var det inte alls ovanligt att se hallar och entréer som hade heltäckningsmatta. Man tänkte helt enkelt att mattan sög upp alla våta skor och att det kändes bättre att ta av skorna om man fick kliva in i en skön heltäckningsmatta.