Är du säljsugen? Du kanske har bott i din bostad i flera år och redan har hunnit sucka över trapporna, de slitna tapeterna, eller instängdheten i din bostad – och längtar ut på landet, eller förorten och känna gräs under fötterna när du kliver ut trädgården med din kaffemugg på morgonen?

Många som har bott i lägenhet mitt i stand längtar ut efter friheten att bo på bottenplan och ha en egen trädgård; odla bärbuskar och fruktträd. Kanske ansa häcken, plantera rosor och se ogräset växa på den egna gräsmattan. Kanske ni har barn och känner att ni vill kunna släppa ut dem som ystra hästar och springa fritt in och ut? Då gäller det att kunna köpa det där huset med tomt, som ni har drömt om ett tag nu?  Du kanske tittar på din bostad och undrar hur mycket du skulle kunna få för den? Då gäller det att ta kontakt med någon som kan hjälpa till med att värdera bostaden i Stockholm.

Ta kontakt med en mäklare

Att sälja en bostad innebär mycket pappersarbete. Och här är det inte bara själva avtalet, vi tänker på utan allt det arbete som föregår avtalet. Det gäller att få ett lånelöfte innan man kan börja förhandla om ett köp av ett hus, radhus eller parvilla. Bara att inleda en köp- eller säljprocess kräver sin yrkesman, eller -kvinna. En mäklare hjälper dig att presentera din lägenhet så attraktivt som möjligt. Han eller hon hjälper dig att förhandla om priset, visa upp lägenheten och har kontakt med alla som är intresserade.

Sälja på egen hand är svårt

Att sälja sin egen bostad, kan göra att man blir blind för vad de olika köparna kan vara intresserade av. Det är samtidigt lite märkligt att visa upp sin egen bostad och det kan kännas obekvämt att främmande människor går omkring i sitt hem och tittar kritiskt på lägenheten och klämmer och tar på olika saker i ens hem. Då är en mäklare den länken mellan köpare och säljare och som kan visa på alla fördelar med att köpa just ditt hem. Det är dessutom en hel del juridiska frågor som kan utgöra en del fallgropar när man ska skriva avtal inför försäljningen av bostaden.

Här är mäklaren den som ska kunna de juridiska spörsmålen och skriva avtal på sådant sätt så att man eliminerar obesvarade frågor kring köpet, inträdesdag, när betalningen ska ske och så vidare. Som lekman kan det vara svårt att förutse dessa praktiska göromål innan hela försäljningen är i hamn.