Fullhöga fönster med aluminiumram

Funderar du på att göra om hemma? Har tapeterna blivit tråkiga? Börjar färgen flagna på dina fönster? Hur är det med dina golv? Har du börjat irritera dig på envisa fläckar som inte går bort trots att du städar och gnor på fläckarna? Om fläckar inte går bort på exempelvis dina trägolv kan det vara hög tid att slipa om dem. Med en golvslipning får du fram träets ursprungliga färg och utseende.

Handla på ett miljövänligt sätt

Även om man kanske skulle önska helt nya golv, kan det vara bra, både för din egen plånbok som – och framför allt – miljöns skull att behålla dina golv, inte lägga nytt, utan i stället att slipa om dem. Du får golv som ser som nya ut, men istället har du handlat och agerat på ett miljövänligt och hållbart sätt. Att bli miljövänlig har inte så mycket med status att visa att man är rik, eller har råd med vissa saker. Att handla miljövänligt är intelligent, klokt och visar att man bryr sig om både den egna och andras framtid. Vi har kommit förbi det där stadiet att man endast kan ta hänsyn till miljön, bara för att det är ett roligt tidsfördriv, eller för att man vill visa att man är politiskt medveten. Vi är alla tvungna att början handla miljövänligt. Annars har vi snart ingen miljö kvar att vara vänlig mot.

En golvläggare ger dig råd

Att slipa golv på egen hand kan vara väldigt tungt – det är sällan man har de rätta maskinerna – eller ens tid till att lägga ner arbetstid på att göra det själv. Som vanligt när det gäller alla sorts hantverksjobb, är förberedelsen viktig. Om du anlitar en golvslipare, säg i Stockholm, kommer du att få ett kostnadsfritt hembesök först  då golvsliparen vill veta statusen på ditt golv, vad som behöver åtgärdas, hur stort golvet är, och framför allt i vilket skick golvet befinner sig i. Har du förslitningar på golvet, som behöver repareras? Ibland går vi på ett och samma ställe på golvet, vilket gör att golvet slits ut väldigt olika. Då kan golvsliparen behöva ersätta de delarna av golvet som kanske är mest utslitet. Ibland kan man behöva ersätta vissa delar av till exempel av parkett med nya trästavar.

Olika trägolv håller olika länge

Ett golv gör väldigt mycket för intrycket av ett rum. Du påverkar hela rummet med valet av golv. Ibland kan man vilja variera sig och lägga golv i olika färger för att matcha den inredningsstil som man önskar odla. Då är det viktigt att tänka på olika träsorter som ger olika färg och struktur.

Ek: Trägolv gjorda på ek är mycket tåliga, elastiska och hållbara. Du kan slipa ekgolv nästan hur många gånger som helst. Det viktiga är att golvsliparen har mer än 2,5 millimeter av träet att slipa.

Furu: Detta träslag ger ett mycket ljust trägolv. Det lägger man sällan i parkett, däremot är det vanligast att lägga det i tiljor (breda plankor) på golvet. Det är ett mycket lättstädat golv, det är ett mjukt träslag men kräver underhåll då och då. Går utmärkt att slipa.

Teak: Detta trä är inte vanligt i våra hem. Det är däremot ett vackert träslag som ger ett mörkare golv.

Mahogny: Detta är heller intaget vanligt träslag på golv i våra hem. Det ger ett relativt mörkt golv.

Ask: Detta är ett vanligt träslag som används till möbler, (tändstickor) och ger ett snyggt hållbart golv.

Leja en golvläggare

Anlitar du en professionell golvläggare för att slipa ditt golv, får du tips på hur du ska vårda golvet. De lägger på en behandling på golvet efter slipningen, beroende på hur du kommer att nöta golvet. En professionell golvläggare vet och kan vilka material som passar vilka sorts golv och hur du använder rummet och går på golvet. Fortsätt läsa här om golvslipning: slipagolvstockholm.se.