Badrum

Att genomföra ett så pass stort projekt som en badrumsrenovering är något som måste planeras grundligt innan man sätter igång. Dels så måste man undersöka lite kring vilka förutsättningar man har samt vad som är möjligt att göra; i många fall har man en viss yta att röra sig med och måste göra det bästa av dessa givna mått. Att en badrumsrenovering är tilltalade ska man inte sticka under stol med – sedan rot-avdraget såg dagens ljus så är det just badrummet och köket där privatpersoner allra helst gör förändringar, anlitar yrkesmän och skapar de platser de alltid drömt om.

Välj renoveringföretaget noga

Vi skulle dock sätta ett varningens finger i detta. Visst, du kan dra av 30 procent av den totala arbetskostnaden för din badrumsrenovering – men vilket företag anlitar du och vad får du för dina pengar? Tyvärr så sker många fuskjobb och tyvärr så har dessa ökat markant  och med Rot-avdragets införande. Efterfrågan har ökat och det har också skapat incitament för företag att starta upp i egen regi – trots att de saknar den nödvändiga vanan som krävs.

Då det gäller en badrumsrenovering – i synnerhet i lägenheter – så kan detta sluta i en katastrof där vattenskador uppkommer. Om du gör en badrumsrenovering i Årsta, högt upp i en fastighet på exempelvis Hjälmarsvägen, och anlitar ett oseriöst företag för din badrumsrenovering så kan det alltså leda till en vattenskada som sprider sig nedåt i fastigheten. Här kan de komma stora kostnader, det kan handla om långdragna processer gentemot företaget och det kommer utan tvivel att ta lång tid innan allt är korrigerat.

Så, vårt råd är alltså att undersöka kring vilket företag du egentligen anlitar. Ring referenser och säkerställ kvalitet genom detta; ett gott betyg från en tidigare kund är något som företag idag strävar efter. Finns inga referenser så bör du dra öronen åt dig och överväga att leta vidare.

Speciella bostäder kräver speciella kunskaper

Vi nämnde tidigare att du har en given yta att arbeta med för din badrumsrenovering. Det stämmer dock inte riktigt. Om vi fortsätter med att säga att du bor i Årsta så är denna förort till stor del upprest under 50-talet och det gör att badrummen där ser lite speciella ut. Våra behov har ändrats. Förr ville man ha en plats för toalettbestyr och för att tvätta av sig – idag är badrummet mer av en plats för avkoppling och själslig rekreation och sådant kräver lite mer utrymme.

Med detta sagt så går det att – med bostadsrättsföreningens godkännande – att bygga ut ett badrum och få mer yta. I Årsta och andra förorter med anor från förr är detta vanligare än förr. Bor du kring Årsta Torg – Hjälmarsvägen, Årstavägen eller exempelvis Borensvägen – så har du förmodligen ett badrum som är av en mindre storlek. Rätt företag med god vana av hur man går tillväga för att bygga ut ett badrum vid en badrumsrenovering kan hjälpa dig att få exakt den yta du drömt om.