renovering

Många hantverkare har enbart en kompetens, eller möjligtvis två; ibland kan det vara en plattsättare och VVS-montör som slår ihop sig i ett fåmans-företag. De två arbetar med det som de har utbildning och kompetens för. Anlitar man ett så litet hantverksföretag måste man själv ta kontakt med andra hantverkare för att få, säg en elektriker som kommer och drar om elen till badrummet. Ofta innebär det slöseri både på tids och energi av att behöva hålla kontakten med så många olika hantverkare. Ofta jobbar de intensivt mellan klockan 07-16 med korta pauser. Råkar man ringa medan de är fullt sysselsatta med sina sysslor, kan de kanske inte ta samtalet för att inte bli avbrutna i ett viktigt precisionsarbete. Då gäller det att de återkommer när de själva kan ringa, vilket ofta innebär efter deras egen arbetstid. Har de flera olika uppdragsgivare kan det blir svårt att komma ihåg vem som ringde och ville vad. Det kan med andra ord dröja innan du får tag i rätt hantverkare precis när du vill det.

Det innebär totalentreprenad

Om du istället väljer ett företag som arbetar med totalentreprenad, innebär det att du som kund släpper över hela ansvaret till ett enda hantverkarföretag. Då ser de själva till att rätta hantverkare dyker upp när det är dags för dem att gå in i renoveringsarbetet, eller byggarbetet, och gör den del som de har utbildning och kompetensen för. Som uppdragsgivare och kund, kan det kosta dig mer, men i gengäld slipper du lägga tiden och pengarna på att få tag i rätta hantverkare när du behöver det. Du slipper leta efter ny hantverkare för de olika momenten i bygget eller renoveringen och du slipper få tre eller fyra olika fakturor. Då kanske du måste göra lika många ansökningar för ROT-avdrag. Du slipper hålla i minnet vilken hantverkare som hette vad och vilka referenser, offerter, kontor och kontaktuppgifter de olika har. Med en totalentreprenad, får du en kontaktperson som du har kontakten med under hela arbetet. Du får en enda faktura och ett enda ROT-avdrag, en kontaktuppgift och så vidare.

Här hittar du en med goda referenser

Vissa företag erbjuder både och. Det är upp till dig som uppdragsgivare och kund, hur du vill göra. Vill du överlämna allt ansvar till ett enda företag har du den möjligheten. Vill du bara ge dem ett enda uppdrag, går även det bra. Då brukar det handla om så pass stora företag att de har möjligheten att åta sig både det del- och totalentreprenad.