Det är alltfler som tänker på att spara energi och uppvärmningskostnader genom ett enkelt fönsterbyte. Det är ingen dum idé alls. Har man gamla fönster, särskilt i gamla fönster, har huset säkert satt sig. Har du vårt att stänga eller öppna fönster? Det kan bero på att huset har satt sig och därmed har fönstret som monterades in, inte hängt med när huset har rört på sig vilket innebär att det sipprar in kall luft och sipprar ut varm inomhusvärme. Vi tänker sällan på att marken faktiskt rör på sig. Även i Sverige har vi pyttesmå jordbävningar, även om vi inte känner av dem. Tjälen sätter sig också i marken och när den tinar under våren får en marken att röra sig. Har du ofta immiga fönster? Då är det tecken på att de inte är isolerade längre och det är dags för ett fönsterbyte.

Få väl isolerade fönster med ett fönsterbyte

Byter du till nya fönster har du möjligheten att få väl isolerade fönster. Med väl isolerade fönster kan du behålla inomhusvärmen. Fönster och dörrar släpper ut så mycket som 25 procent av inomhusvärmen, ventilering 30 procent, väggarna ungefär 15 procent och golv och källare ungefär samma mängd. Medan taket bara släpper ut cirka 15 procent av inomhusvärmen. Så har du ett gammalt och dragigt hus, kan det vara bra att se över isoleringen av hela huset. Byter du dessutom ventiler till FTX-ventiler, samtidigt som du byter ut dina gamla fönster till nya, kan du få ner kostnaderna för din uppvärmning av huset med stora belopp. Byter du fönster till särskilda energifönster, får du fönster som har två- eller tre-glas-fönster som är sammanfogade i en isolerruta. Mellanrummet i isolerrutan är fyllt med ädelgas för att minska värmeförlusten. Då släpper dessa energifönster in värmen från solen, men inte kylan. Samtidigt som värmen inne får svårt att nå ut.

Byt även ut fönster på altandörren

Har man dessutom fönster på dörrar, är det skäl att byta ut dem samtidigt. Framför allt kan altandörren vara en riktig energitjuv. Så passa på att göra ett rejält fönsterbyte på alla gamla fönster. Vad ska man tänka på när man väljer leverantör för sitt fönsterbyte? Känner du inte till någon fönstertillverkare redan nu kan du alltid googla fönsterbyte, så får du flera olika fönstertillverkare som förslag av Google. Ta då kontakt och be först om offert och referenser. De som är seriösa ber att komma och montera fönster själva för då vet de att dina fönster blir rätt monterade. Välj leverantör som ger minst 10-års garanti. Då vet du att du får hög kvalitet på dina fönster.