Det är ofta det man ställs för när man inser att det inte finns det där drömhuset till salu i det område som man önskar bo på. Har man en tomt som man gärna vill ha ett hus på, ställs man inför valet om man vill bygga ett nyckelfärdigt hus, bygga ett helt nytt hus – eller varför inte flytta ett gammalt hus till den tomt där du vill bo? Det går alldeles utmärkt att flytta hela hus. Det har man gjort ända sedan man fick tillgång till en lyftkran. Oavsett vilket, finns det lite olika för- och även nackdelar med att bygga nyckelfärdigt eller ett helt nytt hus.

1. Ingen annan har bott i huset

Att få flytta in i ett hus som ingen har bott i tidigare är en otrolig tillfredsställande tanke. Här är ett ställe som bara är ditt (och din familjs). Många skulle ge sin högra hand för att få uppleva en sådan sak.

2. Du bestämmer hur huset ska vara anpassat efter dina behov

Det är du som bestämmer hur huset ska vara, vilka material och konstruktion. Du har ingen annan att ta hänsyn till, än det som du och din familj behöver och önskar.

3. Du kommer inte att behöva renovera eller underhålla

När du flyttar in i ett helt nytt hus kommer du inte behöva spika, måla om eller renovera på många år. Det är bara att njuta av det nya huset. Inte förrän efter 5, 10 år kan du behöva titta igenom huset och renovera det.

4. Du kan bestämma huset och utnyttja tomten

Eftersom det är du som bestämmer husets konstruktion och placering av tomten kan du utnyttja tomtens fördelar på ett helt annat sätt när det är du som bestämmer. De nya datorprogrammen som man kan bygga upp i 3 D hjälper till att se vilka fördelar en tomt har och hur det kommer att påverka huset, var på tomten som huset står bäst.

Så ska du göra när du behöver justera tomten

Just därför kan man komma att behöva justera tomten och spränga bort en del som inte är så plant. Bor man i Stockholm har man minst ett 20-tal bergsprängare att välja mellan. Välj då den som är säkrast och som lägger störst vikt vid säkerhet och ett säkert arbete. En professionell bergsprängare kan på ett kontrollerat sätt genomföra sprängningar som inte utgör någon risk varken för personalen eller för människor runt omkring. Särskilt i tätbebyggelse är det mycket viktigt med sprängningar som sker så kontrollerat och riktat som det bara går. Det gäller att täcka in det område som ska sprängas. Det gäller att beräkna sprängningens effekt, och vibrationer. Här är det endast erfaren och professionell bergsprängare som kan dessa beräkningar.