renovering av huset

Är du sugen på att lackera om dina möbler? Den som har satsat stora resurser på kvalitetsmöbler vill säkert med jämna mellanrum se till att förnya finishen på dem. Att renovera möbler är alltmer populärt. Vi inser alltmer nödvändigheten av att restaurera istället för att endast köpa nytt. Möbler blir slitna och tappar finishen efter några års användning. Istället då för att slänga slitna möbler är det en god idé att hellre renovera dem.

Det kan gälla både köksinredning och badrumsinredning. Genom att lackera hela inredningen, som köksskåp och luckor får du ett helt annat intryck och en renoverad känsla av rummet. Du kan lacker i princip vilken möbel eller inredning sm helst och få en helt ny yta. Genom att lacka om inredningen som underskåp, tvättställ och högskåp, arbetsbänkar i kök gör lackeringen att den håller längre. Med lackeringen får man till en förnyad yta, precis på samma sätt som när man slipar och lackerar golv, får du en längre hållbarhet.

Och det kan man göra oavsett material. Du kan välja färg med glansig eller matt nyans. Alla lackeringar behöver inte vara glansiga. Dessutom har du möjlighet att välja nyans och få en specialblandad färg.

Så går en lackering till

1. Rengöring av ytan

All smuts måste bort som eventuellt kan finnas på din möbel. Ta gärna en mjuk svamp och vatten och miljövänlig såpa. Se till att få bort allt damm och smuts.

2. Slipning av ytan

Slipa eller sandpappra ytan för att få bort all gammal målarfärg. Är det flera lager målarfärg, kan du behöva luta av, eller skrapa bort målarfärgen med en skrapa. Se bara till att inte skada ytan. Skulle du råka få en skada, ta sandpapper och sandpappra försiktigt på skadan.

3. Grundmålning – kanske många gånger

När du är klar med avlägsnandet av den gamla färgen kan du börja grundmåla möbeln. Dra med så jämna och långa penseldrag som du bara kan.

4. Applicerar den nya färgnyansen

När du har målat med grundfärg, är det dags att måla i den nyans som du önskar på din möbel.

5. Sprutlackering

Vill du sedan få en vacker jämna yta med lack, bör du spruta på lackering för bästa resultat.

Anlita proffsen för lackeringen

Om du tycker det är svårt och aldrig har gjort det själv, kan du med fördel lämna in det som du önskar få omlackerat till en lackeringsfirma. Har du en hel köksinredning som du vill ha omlackerat och arbetet är omfattande vill de flesta lackerare att du transporterar köksskåp och -luckor till verkstaden. När de är färdiga transporteras de tillbaka till dig. På det sättet får du köksskåp och -luckor som är restaurerade och har fått en nya fin yta och färg. Läs mer om proffs som arbetar med lackering i Stockholm på: http://www.lackeringstockholm.se.