takläggning

Som villaägare är det bra att ha en liten uppsättning hantverkare i bakfickan, om uttrycket tillåts. På ett hus är det alltid saker som måste fixas, och även om man som husägare ganska snabbt lär sig hur man tar hand om både det ena och det andra, så finns det ändå vissa större uppgifter som det är bäst att överlåta åt proffs. En sådan typ av uppgift är takarbeten av olika slag, som är mycket viktiga för ett hus välbefinnande.

Taket är husets mest utsatta del, till och med mer utsatt än fasaderna. Taket ska inte bara stå ut med regn, snö, vindar och stekande sol, utan även ta emot fallande grenar, fåglar som bygger bon och så vidare. Det ska stå emot allt detta för att livet inne i huset ska kunna pågå som vanligt, och taket gör att fukt och kyla hålls på utsidan och inte tränger in och förstör materialen i husets stommar. Att ha en bra takläggare att vända sig till är därför en stor fördel för en villaägare.

Inte bara takläggning

En takläggare, vare sig han har egen firma eller jobbar åt en takläggarfirma, utför inte bara takläggning. Lika ofta handlar det om takrenovering, reparation av mindre skador, underhåll som tvättning av taket, avlägsnande av fågelbon och så vidare. På vintern utför en takläggare snöskottning, som är otroligt viktigt för att taket inte ska belastas i onödan. En takläggare utför helt enkelt alla typer av takarbeten, ofta beroende på årstiden.

Arbeta inte själv på taket

Det kan vara bra att ha som princip att inte själv utföra arbeten på taket. Även om ditt tak är utrustat med rätt säkerhetslösningar innebär det alltid en risk att arbeta på ett tak, och ett litet felsteg eller ett oväntat halt tak kan göra att du faller ner. En professionell takläggare tar inga risker och har dessutom stor vana av att arbeta på tak. Det är alltid bäst att överlåta takarbeten åt en riktig takläggare.

Så hittar du rätt takläggare i Stockholm

I Stockholm finns hundratals takläggare, utspridda över hela stan och i förorterna. Det kan ibland kännas lite som ett lotteri att leta efter takläggare eller andra typer av hantverkare. Ofta har man fått

lite olika tips på bra firmor, och det brukar sluta med att man väljer någon av dem. Om du vill hitta en bra takläggare, som du vill kunna anlita om och om igen, kan det vara en god idé att försöka hitta någon som har sin bas i samma område som du. Det innebär dels en stor kunskap om området, dess förutsättningar, detaljplaner och så vidare. Dessutom blir resekostnaderna lägre.

Att kolla med grannarna vilka de brukar anlita är en bra start. Du kan även söka efter takläggare i ditt område på Google. När du kontaktar en takläggarfirma, försäkra dig om att de verkar seriösa, att de har F-skatt, ansvarsförsäkring och garanti på utfört arbete. Kolla på nätet efter kundomdömen, eventuella anmälningar och så vidare. Be om offerter på det du vill ha utfört, till exempel snöskottning eller lagning av undertak.

Den sociala biten är viktig

Om du är ute efter en takläggare som du vill kunna anlita flera gånger så är kundkontakten förstås mycket viktig. En bra takläggare är social och engagerar sig i kunden och taket. Hur är takets allmänna skick, hur kan det underhållas på bästa sätt och så vidare. Du märker snart vilken takläggare som du kommer bäst överens med.

Blir det fel första gången, ge inte upp utan prova någon annan nästa gång. Till slut hittar du en takläggare som verkligen levererar och som blir din ”privata” takläggare i Stockholm som du kan vända dig till när taket behöver ses om. Mer om takläggning: https://www.stockholmtakläggare.se.