vardagsrum i lägenhet

Persienner är praktiska, men kanske inte alltid så snygga överallt. Det är naturligtvis skillnad på persienner och persienner, men om vi talar om de vanliga, vita plastpersiennerna som sitter i vart och vartannat fönster över hela Stockholm så tycker åtminstone vi att det går att hitta på  något roligare än så. Många hus i Stockholm är gamla och har kvar sin originalcharm. Att sätta in persienner i alla fönster är lite av ett helgerån, och därför kan det absolut vara på sin plats att fundera lite över om man verkligen behöver persienner i alla rum.

Persienner bäst på att mörklägga

Persienner är framför allt bra för en sak: att blockera dagsljus och nästan helt kunna mörklägga ett rum. Framför allt är mörka persienner bra på detta. Därför är persienner ofta väldigt praktiska i sovrummen, och kanske i synnerhet i barnens rum. Kombineras de dessutom med en rullgardin går det verkligen att få becksvart i ett rum även mitt på dagen.

Var vill man ha det mörkt?

Men i övriga rum då? Behöver man verkligen kunna få helt mörkt där? Heller har det bara blivit så att vi sätter in persienner i alla fönster utan att reflektera särskilt över det? I ett sovrum eller i köket behöver man sällan få det kolsvart. Ofta räcker det med gardiner sm man kan dra för när man ska titta på tv, eller när solen ligger på när man ska äta. Kanske kan en glesare träpersienn vara ett bättre val här, den är dessutom snyggare och harmonierar bättre med ett gammalt hus.

Vi menar att persienner fyller sin funktion bara där de verkligen behövs, det vill säga där man vill kunna göra helt mörkt. I övrigt ska man låta sina fina gamla fönster vara och nöja sig med gardiner, eller ha träpersienner eller som hänger fritt innanför fönstren, eller varför inte vackra gamla persienner i papper?

Markiser kan vara ett alternativ

En annan utmärkt lösning om man tycker att det blir för varmt i rum där solen ligger på är att montera markiser utanpå fönstren. Markiser är en detalj som, om man väljer dem med omsorg, verkligen kan förhöja utseendet på en fasad. Dessutom har markiser förmågan att blockera värmen från solen, till skillnad från persienner som är bättre på att stänga ute ljuset. När solstrålarna träffar en persienn har de ju redan tagit sig igenom minst en fönsterruta, och därmed har värme släppts in i rummet. En markis däremot blockerar värmen får solstrålarna medan den däremot släpper in lite mer ljus.

Att planera fönster för fönster

Två olika funktioner, således, och det är kunskap man bör ha i bakhuvudet när man planerar hur man ska göra med fönstren i det nya huset. Sätt inte in persienner i alla fönster av gammal vana, utan gör en ordentlig avvägning och besluta rum för rum, fönster för fönster vilket solskydd som skulle vara det optimala. Att montera persienner i ett fönster kräver att man borrar hål i det. Ibland måste man ha persienner, och då är det nödvändigt, men ofta kan man hitta en annan lösning för gamla fönster.

Dessutom, se alltid till att köpa persienner av god kvalitet, helst av aluminium, och se till att få dem monterade av någon som kan persienner och dessutom har respekt för gamla hus. Mer om persienner hittar du på https://www.persiennstockholm.nu.