Hus som har källare och vind är ofta guldgruvor med sina mer eller mindre gratis extraytor. I såväl villor som flerbostadshus kan man renovera ytorna för att skapa den funktion som man önskar.

En gång i tiden var det mycket vanligt att man hade villor med källare där man inredde källaren till tonårsrum, tvättstuga och ett rum att aktivera sig i. Det var ofta ganska ogästvänligt med fukt på väggarna och en kyligare temperatur än uppe i huset. Men det var ändå en perfekt plats som en extra yta för familjen. Numera är det också vanligt att man har inrett källarvåningar som helt fristående bostäder till uthyrning. Det är en så pass lukrativ möjlighet att man kan ta ut en hyra som gör att man själv bor gratis.

En värld av möjligheter

De flerbostadshus som varit med om en källarrenovering kan se ut precis hur man vill. I vissa fall kan man välja att inreda ett snickeri och pysselrum för de boende. Man kan ha en bastu som de boende får boka. Tvättstugan brukar hamna i källaren och även förråd för extra förvaring av det man inte behöver för stunden.

Källaren kan även vara cykelförråd och ha en större lokal där föreningen träffas, om det är en bostadsrättsförening. Men precis som i villor finns det även källare med fönster som inreds som bostäder, butiker, förskolor, kontor eller någon annan typ av verksamhet. Det går att inreda en källare så att den håller samma komfort som den övriga delen av huset.