Är ni en BRF som letar efter ett mer ekonomiskt och hållbart sätt att värma upp er fastighet på? Med bergvärme kan man sänka sina energikostnader rejält och samtidigt göra gott för miljön.

En bergvärmepump kan generera massor av energi oavsett årstid och påverkas inte alls av minusgrader. Detta eftersom värmepumpen hämtar sin värme och energi långt nere i berggrunden. Att installera bergvärme kostar en hel del eftersom man också måste anlägga en energibrunn. Men trots detta lönar det sig alltid att byta till bergvärme eftersom det är så effektivt och uppvärmningskostnaderna sänks så pass mycket. Har man tidigare värmt fastigheten med fjärrvärme kan man också använda samma vattenburna element för bergvärmepumpen och slipper då göra nyinstallationer.

Skräddarsydd bergvärme

Innan man installerar en bergvärmepump är det bra om man även tittar på andra energibesparande åtgärder. Det kan exempelvis vara att förse fönster med nya tätningslister, renovera dem eller byta ut. Vattensparande munstycken på kranar kan också hjälp till att sänka BRF:ens konsumtion av varmvatten. Ju mer man kan sänka energiförbrukningen desto snabbare tjänar man in kostnaden för bergvärmepumpen. Det finns särskilda företag som är specialiserade på just bergvärme för BRF:er. De kan helt skräddarsy ett bergvärmesystem och anpassa det för fastigheten. Men de ordnar även med borrning av energibrunn, sköter installationen och ser till att värmesystemet kommer igång ordentligt. Ta in specificerade offerter från två eller tre olika företag och jämför priser innan ni väljer leverantör. Men titta även på om de arbetar med mer välkända märken av bra kvalitet.