Dags att köpa nya fönster? Fönster fyller flera viktiga funktioner i våra hem. Utan fönster så skulle vi leva i mörker och därigenom också sakna energi för att klara vardagen. I Norden, där vi dessutom har mörker under halva året, så måste vi också ta tillvara på ljuset även när vi är inomhus – något som sker genom det ljusinsläpp som fönster tillåter. 

Utöver detta så fyller även fönster en viktig funktion rent estetiskt. Hur ser din villa ut just nu – och hur skulle den se ut utan några fönster? Idag ser man att många av de nybyggda villor som planeras i Sverige har ett större fokus på ljusinsläpp och där större fönsterpartier får spela en nyckelroll. Här ska man veta att denna möjlighet även finns för äldre hus. Drömmer du om att ha ett vardagsrum med ett större flöde av ljus så är det ingen omöjlighet att skapa detta genom att planera för exempelvis skjutdörrar eller större fönster. Det estetiska går även åt båda håll: fönster påverkar såväl interiört som exteriört. 

Känner du att du kör fast så finns det professionell hjälp att anlita. Fönsterleverantörer idag – som exempelvis VillaFönster – är mer än behjälpliga även då det kommer till planering. Kontaktar man exempel VillaFönster så handlar det om mer än att bara göra en beställning: man får en samarbetspartner med lång vana av hur man ska tänka, vilka lösningar som finns och vilka alternativ som normalt brukar fungera lite bättre än andra. Detta utöver att man får den nödvändiga inspiration som kan ges genom exempelvis referensbilder från tidigare jobb. 

Nya fönster – tänk på värme och energi 

Det finns även en annan aspekt gällande fönster: nämligen det ekonomiska. Många tänker dig nya fönster som en utgift och visst finns det en poäng i detta. Nya fönster kostar pengar – men vad kostar det att låta bli att byta? Det är poängen. Många äldre fönster har skyhöga U-värden och är slitna även i övrigt. Detta är en tickande bomb rent ekonomiskt. 

Många villaägare söker vägar till lägre energi- och uppvärmningskostnader, men börjar i fel ände. Att byta till exempelvis bergvärme är aldrig en dum idé – men för att investeringen i fråga ska vara lönsam så måste man också se till att värmen stannar kvar inomhus. Tyvärr ser man att många eldar för kråkorna i denna fråga. 

Fönster är, tillsammans med taket, de områden på en villa som släpper ut mest varm luft och låter kall luft komma in. Det är en ohållbar ekvation och det är också ett av de första områden man som villaägare ska undersöka om man upplever att kostnaderna för uppvärmning når för höga nivåer. En investering i nya fönster kan spara mycket pengar, och det är också något som syns redan från dag ett.