stökigt hus

Många ser en flyttstädning som ett projekt som man kan ta det lite piano med. Det finns inga tydliga regler om vad som ingår och det mesta utgår från relativt godtyckliga listor sammanställda av olika mäklarbyråer. Det gör att man städar lite halvdant och putsar ytorna; man går aldrig riktigt på djupet – trots att det är det som en flyttstädning i det stora handlar om.

Många sätter även i system att en köpare sällan klagar. Man tar en chansning som ligger i att köparen av en exempelvis lägenhet i Stockholm inte kommer att göra sig obekväm genom att klaga och kräva ersättning.

Tyvärr lyckas det i många fall. Många har konflikträdslan i sitt DNA och vill inte ställa till med besvär även om man har rätt att göra så. Möts man av ett ostädat hus i Stockholm så blir man förbannad och arg, men inte värre än att man tar fram sin dammsugare, sin golvmopp och en massa trasor, disksvampar och hugger in själv. Vårt råd är att man är lite obekväm gällande sin flyttstädning: du ska ha den utförd, den ska vara grundlig och den ska vara professionellt genomförd.

Kontakta mäklare, städföretag och säljaren

Om du skulle flytta in i ett hus i Stockholm där det inte genomförts en flyttstädning så talar en sak emot dig: tiden. Du har kanske dina flyttkartonger och möbler redo och du vill komma på plats så snart som möjligt. Det gör att du städar ur efter det att möblerna är inne i bostaden. Då kommer också huset att vara smutsigt.

Själva syftet med en flyttstädning är att det ska vara grundligt rent – överallt. Något som innebär att allt från ugn, spis, fläkt och vitvaror till avlopp., fönster, garderober och annat ska vara städat. Om inte så bör du agera. Vi ger tre möjliga vägar som du kan ta för att få en flyttstädning genomförd:

  • Kontakta mäklaren: Se till att mäklaren får förmedla kontakten med säljaren och komma överens om en lämplig lösning angående den undermåliga flyttstädning som du upplever. Det står i kontraktet att en sådan ska genomföras och mäklaren ska fungera som en länk mellan er. Om han skulle förhålla sig skeptisk så kan du kontakta säljaren direkt.
  • Säljaren får betala: Ring säljaren och påpeka hur du känner. Många är beredda att hjälpa till – i de flesta fall så sker en undermålig flyttstädning inte med flit. De kanske har anlitat en städfirma i Stockholm och därmed tagit för given att den är korrekt utförd? I så fall kan de också kräva att städföretaget gör om jobbet och gör det bättre.
  • Kontakta en städfirma: Den sista utvägen är att du själv anlitar en städfirma i Stockholm och skickar räkningen direkt till säljaren av huset i Stockholm. Skulle de vägra att betala så kan du dra ärendet vidare rent juridiskt och kräva att exempelvis köpeskillingen sänkts. Den risken vill få ta.

Lästips: Bli av med silverfisk