villaområde

Om du går i måla om huset-tankar så är det lite du ska tänka på innan du sätter igång arbetet. Här listar vi det viktigaste som du behöver tänka på!

Välj rätt tid för projektet

Att börja måla huset kräver lite tid och du behöver veta att vädret är på din sida för att få de bästa förutsättningarna. Om fasaden är blöt så fäster inte färgen ordentligt. Kolla hur väderprognosen ser ut och planera efter den. Det vore ju olyckligt om det börjar regna direkt efter du målat klart. Du vill inte heller ha för soligt och varmt väder, då torkar färgen för snabbt och kan se skrynklig ut. De bästa väderförhållandena är om det är lite molnigt och torrt.

Gör rent fasaden först

Det är jätteviktigt att fasaden är ren från smuts, eventuellt mögel och färgflagning. Prata med butiken där du köpt den nya färgen om vilket rengöringsmedel som passar bäst för er fasad. Om inte fasaden är ordentligt rengjord så kommer färgen fästa sämre och resultatet blir dåligt. Kom ihåg att fasaden måste torka ordentligt innan du börjar måla. Du bör även kolla igenom spikar och hur träet mår. Behöver något bytas ut? Om ja, gör det. Dåliga spikar och trä som inte mår bra kan göra att färgen blir missfärgad.

Pensel eller roller?

Du kommer behöva en hel del verktyg för att göra hela arbetet. Både penslar, rollers, förlängningsskaft och annat. Om du vill spara tid så använd en roller när du målar. Du kommer dock inte undan penseln helt, den är bra att använda vid fönsterkarmar och andra mer detaljkrävande områden.

Börja måla

När du börjar måla så se till att du har allt du behöver; färg, penslar, stege, förlängningsskaft, hinkar, trasor och annat som kan behövas. Det finns inget mer irriterande än att behöva avbryta arbetet för att något saknas. Kom ihåg att använda rikligt med färg och pensla ut den ordentligt. Prata med din färgbutik om du har frågor om hur mycket färg du ska använda och hur många lager du behöver för att få ett bra resultat.

Efterarbete

För att hålla din fasad fin så länge som möjligt så krävs det att du rengör fasaden varje år. Det tar en dag eller två, men det gör att färgen håller längre och du behöver inte måla om lika ofta.

Låter det krångligt att måla om huset själv?

Det är inte fel att ta hjälp av en målarfirma. En måleriföretag gör arbetet snabbt, effektivt och du får garanterat ett bra resultat. De sköter förarbetet, inköp av färg och verktyg och sköter hela målandet åt dig. Det kostar visserligen lite mer än att göra arbetet själv, men du sparar tid och energi. Det är perfekt för dig som vill komma hem till ett nymålat hus. Kom ihåg att prata med flera företag för att få fram det bästa priset för arbetet hos just  er.