uteplats

Sommaren är underbar – men helt plötsligt så är det ännu en plats i huset som ska underhållas; uteplatsen. Uteplatsen är mångas favoritplats under sommarmånaderna och vi håller med. Vi har tagit fram lite tips för dig så du kan njuta av din uteplats till max!

Underhåll utemöblerna

Dina utemöbler kommer att utsättas för både värme, kyla och vatten. Kanske även mat och dryck. Så ta väl hand om dina utemöbler, de håller sig fräscha och hela längre då. Vissa dynor kan impregneras och vissa möbler behöver fräschas upp med träolja. Hoppa inte över det här. Det går relativt snabbt och förlänger livslängden på dina möbler.

Plantera och vattna

För att göra din uteplats så hemtrevlig som möjligt så rekommenderar vi plantor och blommor. Det kan vara några krukor med färska örter och kryddor, tomatplantor och andra relativt lättskötta plantor. Kom ihåg att vattna ordentligt, speciellt när solen ligger på mycket. Din uteplats ser genast tråkigare ut om blommorna börjar vissna och det ligger torra blad nedanför krukorna.

Tänk på solskyddet

Alla kan vi behöva skugga, även dina växter och plantor. Därför är det jätteviktigt att du har ett bra solskydd vid din uteplats. Det finns både solparasoll och markiser. Ett solparasoll är betydligt billigare än en markis, men den har inte alls samma livslängd och täcker inte en lika stor yta som en markis kan göra. Om du vill tänka långsiktigt så är en markis bäst då den kan skydda dina möbler och även dina plantor från för mycket solljus. Även fast vi älskar solen så är det skönt att kunna gömma sig i skuggan en stund. Det är även bra för vår hud att inte utsättas för solen hela tiden, så solskyddet är jätteviktigt. För att ta hand om din markis på bästa sätt så är det viktigt att veva in skyddet om det blir väldigt dåligt väder. Även om skyddet är tåligt så ska du inte slita på det i onödan. Det heter ju ändå solskydd och inte regnskydd.

Tänk på området runt uteplatsen

Om du tar väl hand om din uteplats kommer du vilja spendera mycket tid där, men tänk även på omgivningen. En gräsmatta som inte är välskött är ingen fröjd för ögat och vildvuxna buskar ser slarvigt ut. Det är viktigt att hela trädgården, inklusive uteplatsen, ser tas väl om hand. Du kommer dessutom trivas bättre när det är välskött och harmoniskt istället för kaos.