Rut-avdraget har gjort det lättare att ha råd med hemstädning

Att rut-avdraget presenterades år 2007 medförde en viss moralpanik och där belackarna pekade på att det hela handlade om en slags finare återgång till det klassamhälle vi lämnade bakom oss för drygt hundra år sedan. Om detta kan vi säga följande; belackarna hade fel och var lite väl drastiska i sina resonemang – man måste nämligen se till de positiva som rut-avdraget kommit att föra med sig.

Dels så har det skapat fler jobb – i exempelvis större städer som Göteborg och Stockholm så har flertalet företag inom städning uppkommit efter att rut-avdraget infördes – och dels också till hur det påverkar mångas vardag.

Vi använder Göteborg och en typisk familj där för att förklara detta. en familj i en sådan stor stad som Göteborg har ofta ett större problem med att hinna göra alla de saker som hör vardagen till – köra till- och från jobbet, jobba, skjutsa barnen till skola och till olika aktiviteter, laga mat, handla etc – och kan så en sådan familj anlita ett företag för städning av sitt hem – ja, då är det självklart att detta ger mer tid över till allt annat.

Man ska inte förakta ordet livskvalitet i det här sammanhanget – en typiskt familj i Göteborg som använder sig av professionell städning köper sig just detta; man får tid över för varandra, man får en chans att umgås och man får en chans att pusta ut.

Dagens rut-avdrag passar alla

Dessutom så har motståndare till rut-avdraget i allmänhet och professionell städning i synnerhet fått till stånd en förändring som borde göra alla nöjda och belåtna. Från och med årsskiftet 2016 så har nämligen rut-avdraget kommit att halveras – från 50- till 25.000 kronor – och detta innebär att den familj i Göteborg vi hade som exempel gällande professionell städning har ett lägre tak att röra sig med.

Märk väl; de kan fortfarande dra av halva beloppet för sin städning på deklarationen – men taket har halverats och det kan nog de flesta skriva under på att det hela handlar om ett rimligt beslut. 50.000 kronor var aningen högt och de familjer som idag väljer städning enligt sitt rut-avdrag kommer även fortsatt att se att det handlar om en generös skattesubvention. 25.000 kronor räcker mer än väl och är man – som familjen i Göteborg – två stycken vuxna och rut-berättigade; ja, då har man också ett tak om 50.000 kronor per år och per person att använda för städning.

Kort och gott – Rut i sin nuvarande form är något som borde falla även den högst skrikande skeptikern på läppen. Någonstans så måste man även kunna se fördelarna som kommit av avdraget i fråga.