Fastighetsautomation, som också kan benämnas BMS efter det engelska uttrycket, är ett system som bland annat sköter energitillförsel till en fastighet.

Genom fastighetsautomation regleras energin som ska gå till en fastighet så att den till exempel kommer i form av varmvatten som tappas upp. Även den form av ventilation som behövs för att din fastighet ska må så bra som möjligt kontrolleras och kan regleras. Utöver detta kommer det sig naturligt att man också kan styra sin centralvärme.

Andra smarta saker man kan använda fastighetsautomation till är belysningen. Kanske tilltalar det dig att den slås på och av vid speciella klockslag. Dels för att du ska veta att alla lampor är släckta men även för att hålla obehöriga på avstånd då det ser ut att vara folk hemma.

Fastighetsautomation kan styra din el och när dina markiser ska köras ut

Elenergi och solskydd är andra saker du kan koppla till din fastighetsautomation. En solig dag kanske det är bra om dina markiser rullas ut även om du inte är hemma. De skyddar ju både fasaden och interiören på ett utomordentligt sätt, och även målningar om de hänger nära fönstret.

Säkerhetssystem och övervakning är andra saker som kan styras med hjälp av fastighetsautomation. Det mesta är uppkopplat mot internet och ligger i de så kallade molnen. På så sätt kan förbrukningsdata avläsas. Från molnet kan sedan det mesta styras och det bästa med allt är att det kan göras från annan ort.