Medvetandet hos gemene man har blivit större. Fler inser att man de facto kan göra aktiva val i att sänka sina kostnader och att man kan göra detta utan att gå över lik vad gäller exempelvis klimat och miljö. Tvärtom: genom att investera i exempelvis solceller i Västerås kan du som villaägare komma att göra dig själv oberoende av omvärldens priser för el – samtidigt som den el du använder är rakt igenom grön.

Idag ser man en stor rush kring solceller och frågorna blir därmed också många. Vi tänkte här göra vårt bästa för att svara på några av de vanligaste – enligt följande:

Fråga: Fungerar verkligen solpaneler i Västerås?

Solpaneler i Västerås – och i övriga Sverige – fungerar utmärkt. Tekniken har skapat bättre lösningar som inte kostar en bråkdel av priset man var tvungen att betala bara för några år sedan. Det stora frågetecknet och den elefant som står centrerad i rummet handlar givetvis om vintern. Hur kan man producera el om det inte finns solsken? Svaret är att vi under sommaren producerar ett överskott av el och att vi säljer detta vidare – och köper tillbaka det billigt under vintern. Sett till soltimmar så har vi ungefär lika många sådana per år som Tyskland, men där lejonparten av våra syns under sommaren.

Fråga: Passar solceller i Västerås på min villa?

Viktigt är att klargöra att vissa villor har bättre förutsättningar än andra gällande produktionen av el. En villa med stort tak och med ett läge mot söder har bättre förutsättningar än en villa som vetter mot norr. Detta måste du undersöka innan. Din egen elförbrukning spelar också in i huruvida en investering i solceller blir lönsam.

Fråga: Kan solpaneler även monteras på fastigheter?

Ja, och faktum är att fler och fler fastighetsägare – och exempelvis företag och lantbruk – tagit steget. Av samma skäl som villaägare: man vill få ner sina kostnader och samtidigt också bidra till en bättre miljö. Givetvis så handlar det då om större anläggningar och större investeringar. Men, fördelen med solpaneler på en större fastighet är att de inte syns lika väl – som en följd av både höjd och de plattare taken.

Fråga: Är solpaneler i Västerås en fluga?

Långt därifrån! Solceller är framtiden. De barnsjukdomar som tidigare fanns är borta och kvar finns egentligen bara fördelar. Den enda nackdelen rör egentligen det estetiska – ditt tak kommer att vara täckt av paneler. Men, det är en liten vägbula på en i övrigt spikrak väg. Solceller är framtiden – och framtiden är redan här!