Funderar ni på om det är dags att renovera badrummet? En badrumsrenovering kräver lite mer, och därför drar vi oss ofta för att göra det. Ofta kan det också vara svårt att veta när det är dags.

Att renovera ett badrum är ett lite större projekt som dessutom kostar en del. Men ett gammalt badrum med utslitna rörledningar, golvbrunn och fuktspärrar som inte längre håller måttet orsakar kostsamma fuktskador. Väntar man för länge kan det därför bli ännu dyrare än vad man hade tänkt sig, om man dessutom måste renovera andra rum på grund av vattenläckage och mögel. Är det mer än tio år sedan det renoverades kan man gott börja planera, eftersom badrum absolut bör bytas innan det har gått tjugo år. Speciellt om man märker att badrummet trots att det är städat ser ofräscht ut. Badrummet används så gott som dagligen, och kakel och underlag slits.

Gamla ledningar och fuktspärrar men även miljövänliga alternativ

Även rörledningar och golvbrunn har en livslängd på tjugo år så man bör göra renoveringen lite tidigare och inte vänta till läckaget kommer. Utvecklingen går också hela tiden framåt med nya, mer miljövänliga produkter. Det är inte fel att även ha ett miljötänk i sin badrumsrenovering och att byta blandare, duschmunstycke, toalett och avloppsrör minst vart tionde år för att komma ner i vattenkonsumtion. Även förbrukningen av el kan man minska med rätt belysning i badrummet. Likaså kan man spara energi genom att exempelvis ha golvvärme som bara slås på under de tider då man använder badrummet och som sen är helt avstängd på sommaren. Så även miljön kan vara med då man planerar för när det är dags att renovera badrummet.

Trender håller i sig i ett halvår

Visst kan det vara kul med det senaste kaklet och de senaste färgerna. Eller märklig belysning som ändrar färg efter temperatur. Trender ändras fort och håller kanske bara i sig i ett halvår. Men vill man följa med i inredningstrenderna är det oftast en årlig badrumsrenovering som gäller. Fast då räcker det förstås med att bara byta ytskiktet som kakel och inredning. Detta går dock helt emot den trendiga livsstilen om att leva mer hållbart och konsumera mindre. Men står man inte ut med den grälla färgen på kaklet kanske det ändå är ett måste att renovera, men förhoppningsvis kanske man har lärt sig något till nästa gång.