radonsanering

Det kostar inte många hundra att beställa en radonmätning av hemmet. Ett par ”puckar” kommer på posten och ska sedan hängas upp enligt instruktioner. Efter utsatt tid skickas de tillbaka för utvärdering och svaret kommer på posten. Visar det sig att radonhalten är för hög rekommenderas en radonsanering. Men vilket företag som väljas?

De olika företagen som genomför radonsanering i Stockholm presenterar olika fördelar att välja just dem. Det är information som lyfts fram på deras hemsidor. Genom att se på dessa fördelar kan man även tydligt avgöra vad man bör tänka på när företagen jämförs. Här presenteras några av de fördelar som företag inom denna bransch lyfter fram med sin verksamhet. Det bör inte vara någon större skillnad mot företag i andra delar av landet men jämförelsen har i detta fall enbart utgått från Stockholm.

  • Kostnadsfri besiktning

Det är mycket vanligt att en kostnadsfri besiktning sker av bostaden. Eftersom detta är mer regel än undantag ska du aldrig betala för en sådan besiktning. Utifrån den besiktning som genomförts ger de sedan en kostnadsfri offert.

Ta alltid för vana att låta flera bolag genomföra denna gratisbesiktning och ge offert. Det är inte säkert att de har exakt samma lösning på problemet och därmed kan även priset skilja en del.

  • Har de radongaranti?

Med radongaranti menas att de garanterar att radonhalten kommer under en viss nivå. Skulle de av någon anledning misslyckas med sanering behöver inte fakturan betalas. En del företag har denna garanti medan andra menar detta resultat ingår i vanliga garantin och inget som lyfts fram som någon unik fördel.

  • Medlem i Svensk Radonförening

Det finns ingen garanti för att radonsaneringen blir bättre för att företaget är med i Svensk Radonförening. Men medlemmarna följer överlag utvecklingen på marknaden och har tillgång till expertis. Chansen ökar helt enkelt för att det blir ett bra resultat.

  • Fast eller rörlig pris

Vill du veta i förväg hur mycket radonsaneringen kommer att kosta? Eller känner du dig bekväm med att hantverkarna tar betalat för de timmar de lägger ner på arbetet? Det finns både fördelar och nackdelar med fast pris. Det finns företag i Stockholm som visar upp ”Fastpris” som en fördel för att välja just dem. Samtidigt finns det de som lyfter upp det rörliga priset som en kundfördel. Här handlar det mycket om vad man som kund uppskattar.

  • Alla åtgärder

På grund av att Stockholm är så stort kan enstaka saneringsföretag välja att specialisera sig på radonsanering som sker på vissa sätt. En del kan exempelvis vara experter på radonbrunnar medan andra har större fokus på radonsanering för blåbetong osv. De större företagen har bredare kompetens och kan erbjuda alla möjliga tjänster och åtgärder för att förebygga och få bort radon. Beroende på vilka problem som finns kan man alltså behöva välja företag utifrån expertis och inriktning.