Taket är ett av husets viktigaste ytskikt och skyddar huset från att bli sjukt. Men det har också stor betydelse för husets utseende och det ska passa med fasaden och med omgivande hus.

Klassiskt lertegel är det material som är populärast, särskilt på lite äldre fastigheter där det ofta utseendemässigt passar väldigt bra. Nu för tiden finns även lertegelfärgerna brunt, svart och gult. Även plåttak är populärt och går idag att få i alla möjliga färger och utföranden, som även liknar tegel. Plåt har den stora fördelen att det håller länge och är så gott som underhållsfritt. På senare år har gröna tak, så kallade sedumtak, blivit allt mer populära. De är både vackra och praktiska då de har en kylande effekt och bidrar till ett bättre inomhusklimat.

Det lönar sig ofta att anlita en takläggare med egen maskinpark

Ska man lägga om taket ska man ta hjälp av en kunnig och erfaren takläggare i Dalarna. Då en takomläggning kostar en hel del kan det vara bra att ta in kostnadsförslag från mer än en takläggare. För att kunna göra en rättvis beräkning brukar de komma på ett kostnadsfritt hembesök. Då har man även chansen att ställa frågor och diskutera olika typer av takmaterial och så vidare. Många gånger kan det vara en fördel att välja en takläggare med en egen maskinpark. Annars kan man själv bli tvungen att hyra in byggnadsställningar eller skylift, något som även kan försena takbytet. Fråga därför vad som ingår i priset och be om att få en specificerad offert.