Har du funderat på hur man kan byta väv på markis? I teorin vore det ju bra om det gick att byta väv på sin markis. Hur lätt eller svårt det är beror på hur din markis ser ut. Det som är svårt om man vill byta ut hela väven, är att få på väven så stramt som man behöver på markisställningen. Här krävs att du i princip kan montera ner hela markisställningen och sy på markisen på den delen av ställningen som bär väven. Kan man det, är det lättare att byta väven.

Lättare att laga väven än byta ut den

Då är ett lättare att laga en väv, om det skulle vara så att den har gått sönder. Har hela ställningen gått sönder, bör man ju byta ut hela markisen i stället, men ett hål i väven eller en reva i den, går alldeles utmärkt att laga. Det som kan vara svårt, när man ska laga en reva är att hitta markistyg som matchar väven. Det blir inte så snyggt om tyget har en annan färg än väven i övrigt. Man kan tejpa revan eller hålet också, men är handlar det om en större reva, blir det sällan snyggt och kommer heller inte att hålla i längden.

Så gör du

  • Mät revan och hålet så att du har ett exakt mått. Om det går, är det bästa som du kan göra, att ta ner markisställningen. Det kan vara lite jobbigt att hålla armarna i högt läge när du ska jobba med den.
  • Rengör markisen innan. Innan du gör något med markisen är det bäst att tvätta hela markisen. Använd ljummet vatten, en borste och målartvätt. Använd INTE en högtryckstvätt, då en kan göra att vattnet tränger in i väven och förstör den. Låt sedan väven torka ordentligt innan du lagar revan.
  • Limma fast lappen på revan. När markisen är tvättad och torr, kan man limma på lappen där revan har suttit.
  • Prova den nya lappen. När lappen sitter på rätt ställe, är det bara att montera fast markisen igen. Pröva så att revan håller, genom att till exempel hälla lite vatten på den. Håller den tätt, har du lyckats.

Köp en ny markis

Vill man byta väv, är det bättre att köpa en ny markis, helt enkelt. På så sätt riskerar du inte att söndra markisen, genom att skruva isär den och inte lyckas skruva tillbaka den på rätt sätt. En ny markis håller längre och du riskerar inte att den går sönder efter några år med solblekt väv. Läs mer om terassmarkiser i Stockholm på: https://www.terrassmarkisstockholm.se.