Ibland bestämmer man sig för att sälja sin bostad och flytta någon annanstans. Vad är anledningen till att man säljer sitt hem? Och vad ska man tänka på när man genomför en bostadsförsäljning?

Det kan finnas många olika anledningar till att man väljer att sälja sin bostad. Livsförhållandena kan ha ändrats genom att man får barn eller att barnen flyttat hemifrån. Arbetsplatsen kanske flyttats till en annan ort. Kanske vill man ändra sitt liv genom att flytta till hus från en lägenhet, eller tvärtom. När man flyttar ihop idag så är det inte heller ovanligt att båda parter har egen bostad. Då kan man bli tvungen att sälja en av dem. Sker en separation så kanske ingen vill eller kan bo kvar och därför slutar det även där med försäljning. Men vilka anledningar man än har så går en försäljning till på samma sätt. Om det nu inte är så att man säljer bostaden till någon man känner, som sina barn eller den som vid separationen vill bo kvar. En bostadsförsäljning kan även ske på grund av dödsfall. Eller så kanske den boende inte kan betala sina räkningar och kronofogden träder in.

Skillnaden på lägenhet och hus

När man säljer en lägenhet så brukar köparna främst vara intresserade av två punkter. Dels är det fakta gällande hur stor lägenheten är och vad som ingår i den. Men även hur föreningens ekonomi ser ut och vad som eventuellt kan bli aktuellt att renovera. Däremot är det betydligt mer att tänka på vid försäljning av ett hus. Som säljare ska man noggrant meddela eventuella kända brister och fel. Dessutom ska man räkna ut alla kostnader och energiförbrukningen. Man får även räkna med att en köpare kommer göra en besiktning av huset. Där kan det framkomma fel eller brister som man inte kände till i förväg.

Planering och ytskikt

Innan man genomför en försäljning är det viktigt att man har en idé om vilket pris man vill ha. Det är även viktigt att man bestämt sig för när man vill flytta. Man bör även ha en lista på vad som kan följa med om köparen önskar. Men det är även viktigt att bostaden ser sitt bästa ut. En ordentlig städning ska genomföras före mäklarens besök, fotografering samt alla visningar. Även trädgården ska se sitt bästa ut. Det kan också innebära att man snyggar till och målar eller liknande.