Bostaden är för de flesta av oss den viktigaste platsen i vårt liv. Frustrationen då lås inte fungerar eller nycklar förkommit är därför enorm. En låssmed är din bästa vän när livet krånglar.

Alla har inte varit där men vi som vet, vi vet. Känslan när du står vid din alldeles egna ytterdörr och förgäves gräver i fickor eller väskor efter nyckeln. Stressen växer snabbt och förmodligen kommer du att leta på samma ställen minst tre gånger innan insikten infinner sig och poletten ramlar ner.

Hemnyckeln är borta. Varför och hur kanske du kan resonera dig fram till eller så har du absolut ingen aning. Just nu är det mindre viktigt. Du vill bara komma hem! Så nära och ändå så oåtkomligt…

Det rätta valet

I denna situationen kommer allt att avgöras. Hur smart är du? Kommer du att attackera dörren med sparkar och slag? Naturligtvis till ingen nytta. Dörren är liksom inte gjord för att ge efter för den sortens behandling.

Kommer du att försöka hitta ett vädringsfönster på glänt och försöka få upp det och klämma dig in? Därmed givetvis ådra dig förbipasserandes och kanske även våra blåklädda vänners akuta intresse? Samt kunna konstatera att din kroppshydda skiljer sig något i storlek från den du hade när du var fem år.

Eller är du smart nog att ringa en låssmed?

Det är förstås upp till dig. En situation där en nyckel är borttappad är inte akut livshotande. Däremot vill du antagligen ogärna att nyckeln återfinns. Iallafall av någon annan.