Det finns flera anledningar till att dubbelkolla att din bostadsyta stämmer. Alltså att de kvadratmetrar som du har som måttstock för ditt hem är riktiga. Det händer rätt ofta, särskilt med äldre bostäder, att boytan faktiskt är än annan än vad som står i papperna om huset.

Ändå utgår vi ofta från gamla inkorrekta uppgifter om arean utan att ens tänka på det. Du som äger ett hus och ska ansöka om bygglov har all anledning att göra en areamätning. Boytan ligger till grund för det underlag som kommunen har när den ska bestämma om du ska få bygga ut eller inte på din tomt.

Boytan styr också taxeringsvärdet på en bostad och spelar naturligtvis roll om du ska hyra ut din bostad eller delar av den till en hyresgäst.

Viktigt för köpare och säljare

Vare sig du ska köpa en ny bostad eller sälja, så kan det finnas pengar att tjäna på en areamätning.

Som säljare är du ansvarig för att uppgifterna om bostaden stämmer och självklart gäller det samma om du ska sälja ditt hus. Om det vill sig illa och du skulle sälja utan att veta om att du har sålt en mindre yta än vad som uppgavs i annonsen/kontraktet så kan köparen kräva dig på skadestånd efteråt.

I dag finns olika företag som gör areamätningar med moderna instrument som kan ge dig korrekta uppgifter. Det finns en specifik standard för den här mätningen i dag. Den kallas SS 21054:2009. Så vill du vara på den säkra sidan och veta att det företag du ska anlita är seriöst – fråga vilken standard de mäter efter. Det kan ge en fingervisning i alla fall.

Anlita proffshjälp

Du som ska köpa ett hus eller en lägenhet ska naturligtvis bara betala för den boyta du köper. Men det är alltså inte ovanligt att den yta som står på kontraktet inte stämmer. Det händer ofta utan att säljaren själv ens vet om det.

Det beror på att vi för några decennier sen saknade den moderna mätutrustning som finns i dag. Då gick det inte att mäta lika exakt. Mätningarna var inte heller lika värdefulla då eftersom priserna på hus och lägenheter inte var lika heta som nu.

Misstänker du att säljaren utgår från fel mått så be att få anlita ett företag som utför en korrekt areamätning med dagens instrument. Få säljare kan neka dig det. Du vill ju bara kolla så att ni båda utgår från rätt uppgifter.