En energideklaration är inte bara ett krav utan kan också vara ett smart sätt att spara både energi och pengar på lång sikt. Läs vidare och lär dig mer.

Att genomföra en energideklaration är lite som att göra en hälsokontroll på huset. Det ger dig en tydlig bild av var energin tar vägen och hur du kan trimma ditt hem för bättre och billigare drift. Kanske är det fönster som läcker värme eller en gammal panna som jobbar på övertid. Genom att identifiera energibovarna och åtgärda problemen kan du faktiskt se en märkbar skillnad på din elräkning.

Hur du genomför en energideklaration

Så hur går man tillväga för att genomföra en energideklaration? Först och främst behöver du en certifierad energiexpert som använder sig av olika metoder för att mäta din energiförbrukning. De går igenom allt från hur väl isolerat ditt hus är till hur ditt värmesystem fungerar. Efter analysen får du en rapport som inte bara berättar om ditt nuvarande energibeteende utan också ger rekommendationer på förbättringar.

Och det bästa av allt är att många av åtgärdsförslagen är mycket enklare att genomföra än du kanske tror. Det kan handla om att byta till energieffektiva lampor, täta fönstren med tätningslist, eller installera tidsstyrda termostater för dina element. Små åtgärder som på sikt kan göra stor skillnad för både miljö och plånbok.