Det ställs högre krav idag på att en bygglovsansökan ska vara komplett. En stor del av detta handlar om att skapa en bygglovsritning som anger exakta mått och som i övrigt – på detaljnivå – visar hur huset ska se ut. Misslyckas man med detta så hamnar man i en situation där allting måste göras om och det tar ofta en lång tid. Står man inför att bygga hus så är tiden värdefull. Genom att använda ett ritprogram för att bygga hus så kommer man till skott snabbare. Bygglovet beviljas – förhoppningsvis – och nästa steg kan påbörjas. 

Att bygga ett hus handlar till mångt och mycket om att foga ihop en massa små detaljer till en enhet. Det tar tid och många är inte alls beredda på detta faktum. Man tänker sig, helt enkelt, en enklare väg från start till mål. Genom att vara inställd på att allt kommer att ta tid och genom att ta hjälp så blir det enklare. Det första steget handlar om att de facto reda ut vilket typ av hus man vill ha. Här kan ett ritprogram vara en bra lösning. 

Iplanner – ett gratis ritprogram för att bygga hus 

Det finns många ritprogram att använda för att bygga hus. Vissa är gratis – andra kostar pengar. Ett program som rekommenderas är Iplanner. Det är dels gratis och dels också lätt att både sätta sig in i och att använda. 

Utöver detta så ger Iplanner även andra fördelar. En stor sådan är att du kan få svar om priser på olika material och även att du kan komma i kontakt med hantverkare knutna till tjänsten och få in offerter från dessa. Vilket underlättar det framtida jobbet då du redan har klart med hantverkare och priset för dessa. Vad gäller detta ritprogram så kan du fritt testa dig fram och prova olika planlösningar och göra rummen större och mindre. Du kan, helt enkelt, skapa ett hus som du verkligen känner att det är ditt. Det är en stor fördel. 

Verktyget kan även användas för andra projekt. Planerar du exempelvis att bygga en ny altan eller ett Attefallshus så fungerar det utmärkt även för dessa ändamål. 

Mer info finns på Iplanner – Ritprogram bygga hus

Ta hjälp av en arkitekt 

Man ska heller inte glömma bort att en arkitekt kan vara nödvändig. Att ha ett ritprogram är en sak, men det är en helt annan att de facto kunna sätta sina drömmar i pränt. Att kontakta en arkitekt är en bra lösning. Denne tar fram en skiss över ditt hus – baserat på dina behov, önskemål och krav – och därefter så kan du själv skapa korrekta bygglovsritningar genom det ritprogram du föredrar. Den kombinationen är ytterst prisvärd och ett bra första steg att ta för dig som planerar att bygga ett hus.