bidé

Badrummet har på senare år blivit mycket mer än en plats för enkla hygieniska vardagsrutiner. På dagens heta bostadsmarknad, inte minst i heta storstadsområden som Göteborg, är ett fräscht och snyggt badrum ett hett säljargument och det innebär förstås att trenderna har flyttat in där.

Badrummet är helt enkelt det nya köket – det ska vara personligt och inbjudande. Det optimala badrummet ska vara unikt, bekvämt och snyggt. Lyxiga varianter, gärna i spa-stil, har också blivit allt vanligare på senare år.

Glas en trend som år på uppgång

När det handlar om badrumsinredning kommer glas starkt, inte minst i tvättställ och på luckor. Glaskakel är också en trend som tycks hålla i sig. Spotlights som skapar en varm och mysig stämning blir allt mer populärt, liksom tapeter och kontrasterande fondväggar. Mosaiken ser också ut att vara en trend som håller i sig, trots att den har funnits i ett antal år nu. Förvaringen är också en detalj som många tar på allt större allvar, vilket har gjort att utdragbara lådor har blivit standard hos många leverantörer.

En intressant trend som är uppgående när det handlar om porslin är bidén. Många kanske reagerar på detta, vad ska den där gamla prylen som bara står där och tar plats ha i badrummet att göra? Men nu är den på väg tillbaka, tillsammans med stående badkar.

Men vad är egentligen en bidé och vad har den för funktion? Bidén har faktiskt funnits sedan 1700-talet, då den var vanliga i högborgerliga hem i Frankrike. I Sverige hade bidén en popularitetstopp på 1970-talet, något som alla medlemmar av generation X minns. Bidén huvudsakliga funktion är att vara ett smidigt, lågt placerat hjälpmedel för intimrengöring, att tvätta rumpan om man ska uttrycka det utan omskrivningar. Det har varit så den oftast har använts genom åren, men en bidé passar också bra att tvätta fötterna i och bada bebisar och småbarn i.

Just dessa breda användningsområden gör att bidén också passar in i moderna badrum och har blivit en del av den nya badrumstrenden. Idag finns det ett bredd utbud från de kända varumärkena inom badrum och det finns även möjlighet till specialbeställda designer.

Bidé – en bra idé inför en badrumsrenovering i Göteborg

En viktig sak att tänka på är vilken typ av bidéblandare du vill ha. Behöver du en kompletterande handdusch eller inte till exempel. Självklart bör du också tänka på om du verkligen behöver en bidé. Trendigt eller inte, du kanske tycker att det går lika bra att tvätta fötterna och bada bebisen i badkaret? Då är risken stor att bidén mest blir stående oanvänd, som det så ofta var i 70-talets badrum.

Vill du veta mer om bidéer och allt annat som har med badrum att göra? Vi tipsar om ett besök hos denna firma som har är specialister på badrumsrenovering i Göteborg.