Är det dags för ett nytt golv i bostaden? Troligen inte. Många tar lite för snabba beslut i samband med att golven börjar tappa sin glans, få skador och där de rent allmänt börjar se risiga ut. Man ska ha all förståelse för vilken påverkan ett golv har sett till intrycket av hela bostaden. Ett slitet och nött golv påverkar negativt och det spelar ingen roll vilka möbler man har, hur man möbler eller vilket ljusinsläpp som finns i bostaden: den kommer ändå att känna mörk och luguber i sin framtoning. Men, det gamla golvet kan ofta räddas genom en golvslipning.
Det förhastade beslutet att riva upp ett gammalt golv och ersätta detta med ett nytt behöver i de flesta fall inte ske. Genom en golvslipning så kommer man dels avsevärt mycket billigare undan och dels så får man också ett vackrare golv. Naturligtvis så är det senare ett påstående med viss modifikation – här spelar den egna smaken en stor roll och naturligtvis måste man även lägga in vilka typer av golv som det handlar om. Rent generellt dock, gällande parketter och äldre, massiva trägolv så blir det svårt för ett nytt golv att nå samma verkshöjd. Vi förklarar varför genom två punkter:
- Hantverket. Om du frågar en golvläggare om råd kring hur du ska göra så blir svaret ofta givet: du ska ta hand om det gamla golvet. Detta alltså trots att denne tappar en potentiell kund på köpet. Äldre golv är inlagda med ett unikt hantverk och en precision som man inte ser idag. Det är också därför som de har en vida överlägsen livslängd. Du kan förädla gamla traditioner och äldre hantverkskonst genom att utföra en golvslipning.
- Träets förädling: Trä är ett levande material. Lägger du in ett nytt trägolv så kommer det att ta flera år innan det börjar komma till sin rätt. Träet rör sig i sidled, det krymper och det sväller som en följd av temperaturväxlingar och skillnader i luftfuktighet. Det äldre golvet har gjort jobbet klart: det har hittat sin karaktär, utvecklat sin egen unika framtoning och personlighet samt slutat röra på sig. Ett äldre golv har en patina som ett nytt golv behöver åratal för att ens närma sig.
Ta hjälp med golvslipning?
Kort sagt, går ditt golv att slipa så är det förmodligen det bästa alternativet. Det som emellertid återstår är att fatta ett beslut kring hur golvslipningen ska ska. Det vill säga: ska du göra det på egen hand eller ta professionell hjälp? Vi skulle säga att det senare är en bättre lösning.
Väljer du att anlita specialister på golvslipning så minimerar du riskerna och det golv som slipas kommer att bli så vackert som det bara är möjligt. Det går att slipa ett golv för egen maskin – du kan hyra slipmaskiner, du kan läsa på om hur man gör, du kan applicera en ytbehandling och du kan säkert få till ett riktigt hyggligt resultat. Men, du kommer inte att få samma resultat som vid en professionell golvslipning och du kommer att få en väg som är kantad av bekymmer.
Först och främst. En slipmaskin är tung och väger runt 80 kilo. Hur ska du få hem den, hur ska du ta den upp för trapporna och hur ska du frakta den mellan hemmet och uthyrare? Den är dessutom tung att styra. Ett slipmaskin går inte framåt som om du skulle dra en kundvagn på ett plant underlag – den hoppar, den rör sig i sidled och den rör sig ryckigt på alla tänkbara sätt.
Svårigheten att styra en 80-kilo tung slipmaskin får många att misslyckas. Man slipar ojämnt, man kanske missar ytor och man ser att exempelvis valsarna glöms i ett läge där man sedan slår på maskinen och ser att stora – irreparabla – hack syns. Man måste minnas att ett äldre golv har en begränsad slipyta – i synnerhet om golvet blivit slipat förut. Väljer man att ta in professionell hjälp så garanteras man högsta kvalitet.
Rot-avdraget och dammfria lösningar gör skillnad
Kostnaden då? Ja, det kommer att bli dyrare att ta professionell hjälp. Faktum är dock att priset inte brukar vara så extremt högt. Det som talar för en professionell golvslipning rent prismässigt är Rot-avdraget. Har du en möjlighet (du kan enkelt kolla upp detta genom att logga in på Skatteverkets hemsida) att använda rot-avdraget så kan du kapa 30% av den totala arbetskostnaden. Den kostnaden tas av statliga medel. Det som krävs i övrigt är att den golvslipare du anlitar är registrerad för F-skatt – annars är det inga konstigheter. Beloppet dras på fakturan och du behöver inte göra någonting: all administration hanteras av det företag du väljer att anlita.
Många pekar på en negativ aspekt med golvslipning och denna akilleshäl stavas slipdamm. Det damm som bildas i samband med att man slipar ett golv är ytterst finkornigt. Många vittnar om att man kunnat hitta slipdamm i allt från kökslådor till garderober i flera månader efteråt. En golvslipning kräver, som en följd av detta, att man förbereder hemmet rejält innan. Utöver att plocka undan alla möbler så måste man täcka för alla springor, alla dörrar och alla andra håligheter dit dammet kan söka sig. Så är det inte idag. Många företag inom golvslipning kan idag erbjuda dammfria sådana. Detta tack vare att man investerar i nya, moderna maskiner som kan suga upp allt damm direkt och samla det i en behållare. Det gör processen avsevärt mycket enklare. I stort sett behöver man bara stänga dörren till det rum där slipningen ska ske.
Rådet är därför att du söker efter ett företag som erbjuder den lösningen, Maskinerna som används låter dessutom mindre än de äldre modellerna. Det kommer säkerligen att uppskattas av dina grannar. En golvslipning är ett högljutt projekt, men idag kan det både låta mindre och ske effektivare som en följd av att maskinerna som används har utvecklats med ny, avancerad teknik.
Byt inte ut golvet direkt. Se över om möjligheten att slipa det finns. Kontakta ett företag inom branschen för en initial undersökning. Den är ofta – liksom offerten – gratis.