Fullhöga fönster med aluminiumram

Så kan ett byte av fönster hjälpa dig att spara på uppvärmningskostnaderna

Misstänker du att husets gamla fönster läcker värme? Då har du troligen tänkt helt rätt. Det är tyvärr inte ovanligt att äldre fönster blir en riktig energitjuv som kan stjäla upp till 35 procent av värmen i huset. Mer än en tredjedel av den värme som du betalar för läcker alltså ut genom fönstren! Det läcker därmed pengar ur din plånbok.

Enligt Energimyndigheten är det just fönster och dörrar som läcker ut mest värme ur ett hus. Tipset för att sänka kostnaderna för energi i ditt hem blir förstås att se över just fönster och dörrarna i ditt hus. Räcker det att fixa till trasiga och dåliga tätningslister, eller ska du helt enkelt skaffa bättre fönster?

Kolla lågt U-värde

Innan du köper nya fönster ta dig tid att kolla runt vilka olika alternativ som finns. Det finns några värden att hålla reda på i en energimärkning. Men förenklat kan man säga att du ska se till att fönstret har ett lågt U-värde.

För begriplighetens skull kan du tänka att U betyder utsläpp. Du vill att fönstret ska ha ett lågt utlsäpp och isolera bra – du ska alltså ha ett lågt U-värde.

När du tittar efter U-värdet på fönster i en butik så brukar märkningen finnas väl synlig på en färgglad etikett direkt på glaset. U-värdet gäller hela fönstret och visar alltså hur bra fönstret lyckas isolera såväl glaset som bågen och karmen.

Treglasfönster i genomskärning

Mycket bättre än vanligt glas

Det finns dessutom fler bokstäver på etiketten att hålla reda på. En skala mellan A-F. Ett riktigt bra fönster märkts som A-fönster och hänger alltid ihop med en grön färg. F hänger ihop med rött och däremellan finns en fallande skala som också går i gult. Färgerna kan vara nog så lätta att utgå från när du ska köpa energimärka fönster. Pedagogiskt nog är alltså de gröna A-fönsterna de mest miljövänliga.

Hur stor skillnad är det då på ett energimärkt fönster jämfört med ett fönster utan energimärkning? Ja, man kan säga att ett A-märkt fönster är upp till hela tre gånger bättre än ett treglasfönster med traditionellt (icke energimärkt) glas. Det betyder samtidigt att A-fönstret är hela fyra gånger bättre än ett tvåglasfönster med vanligt traditionellt glas (alltså ett icke energimärkt glas).

I dag rekommenderas energimärkta fönster som alltså garanterar att de är bra isolerade. Du kommer att märka stor skillnad jämfört med dina gamla fönster och bågar. Inte bara på elräkningen, du kommer naturligtvis att få ett skönare hem också med en behagligare temperatur inomhus. Energimärkta fönster ger en bättre komfort, sparar pengar i din plånbok och är dessutom miljövänligare i längden eftersom du inte behöver lika mycket el, pellets, ved eller annan energi för att värma upp huset.

Energimärkning av hus

EU kräver bättre fönster

Enligt svenska myndigheter så läcker det ut så mycket energi genom illa isolerade fönster att det motsvarar 15 terawattimmar. Det är nära på lika mycket som en kärnkraftsanläggnings årsproduktion av el. Inte konstigt att det behövs nya bättre fönster i världen!

Än så länge är det ett fritt val för fönstertillverkare i Sverige att välja energimärkning eller inte. Men det ser ut att ändras redan inom några år. Energiförbrukningen inom EU ska nämligen minska med 20 procent fram till år 2020. Det har nu lett oss till att prylar och produkter som drivs med el i dag måste energimärkas när de tillverkas inom unionen. Det samma ska börja gälla fönster. EU har redan bestämt att det blir en obligatorisk energimärkning av fönster inom de närmsta åren. Så om du ska byta ut dina fönster verkar det klokt att göra ett grönt val redan nu och byta till fönster som håller för framtiden.

Men räcker det inte med att fönsterna är CE-märkta?, tänker kanske du nu. Nja, inom EU ska fönster ha CE-märkning redan i dag. Men inom den märkningen finns olika nivåer som handlar om energisnålheten. Det kan alltså vara stor skillnad på ett CE-fönster, och ett annat inom samma märkning än så länge.

För att en tillverkare ska få energimärka sina fönster i dag ställs mycket högre krav. Det ger alltså ett bra U-värde och är ett energismart fönster som också håller tätt mot fukt och buller. Så de pengar som du lägger på att köpa ett energimärkt fönster är också är en satsning på bättre ljudisolerade fönster.

Par träffar energirådgivare

Gratis hjälp med rådgivning

När du ska välja tillverkare av dina nya fönster så fråga efter offerter från olika företag. Pröva med i alla fall tre olika tillverkare så får du en hyfsad bild och kan jämföra produkter och priser. Företag som säljer och monterar fönster i Stockholm och andra kommuner lämnar i regel offert gratis.

Men bara det faktum att du bor i en kommun ska kunna hjälpa dig med vägledning i energifrågor. På din kommun ska det finnas en energi- och klimatrådgivare. Det här handlar alltså om anställd personal som ska kunna ge dig som invånare i din kommun en opartiska råd. Helt gratis.

Ja, du som bor i kommunen betalar förstås kommunalskatt för att vara invånare men själva rådgivningen kostar inget utöver det. Du ska kunna ringa ditt kommunalkontor och få tips om namn och nummer till den som håller i de här frågorna i din kommun. På Energimyndighetens hemsida finns också en lista över de olika kommunernas energi- och klimatrådgivare.

Man öppnar fönster ut mot vinterlandskap

Sänk värmen & tjäna pengar

Genom att byta till energimärkta fönster satsar du både på dig själv, på din plånbok och på en bättre värld för nästa generation att leva i. Engergimäkta fönster håller värmen på insidan och motverkar drag och kallras. Med bra fönster kan du sänka värmen inomhus med ett par eller några grader utan att det stör. Då ska man komma ihåg att för varje grad du säker värmen sparar du ungefär 5 procent av kostnaderna för uppvärmning.