Fasadplåt på modern lägenhetsbyggnad

När man säger plåtfasad så tänker de flesta på de fula gulbruna hus som blev norm ute på landet under 1970-talet när många hus tilläggsisolerades för att få ett trevligare inomhusklimat. Visst, de var både energieffektiva och lättskötta, men modet svängde snabbt och redan under andra halvan av 1980-talet ansågs plåtfasaderna vara hopplöst omoderna. En kortvarig trend, trots att det egentligen är ett utmärkt sätt att skydda fasaden på ett gammalt hus.

Behovet av underhåll på en plåtfasad är nämligen minimalt. Den håller i årtionden utan att man behöver göra mycket mer än att tvätta den då och då. Färgerna är mycket tåliga och håller klart bättre än de flesta träfärger. Materialen drar inte åt sig fukt och är fasaden korrekt konstruerad så rinner all väta rakt av istället för att absorberas.

Men det är det där med estetiken. Långt ifrån alla tycker att det är snyggt med en korrugerad fasadplåt, särskilt inte om den har fel färg. Skulle det sitta en på ditt hus så kan det vara värt att måla om den istället för att helt slita bort den – men se till att undersöka isoleringen under på några ställen för att vara säker på att det inte har smugit sig in fukt någonstans. Då kan nämligen plåtfasaden ställa till med problem i resten av konstruktionen.

Idag börjar många snegla på plåtfasader igen då trenden har gått mer mot ett industriellt utseende och att plåtfasader ger ett helt annat intryck om de till exempel är svarta eller mörkgrå. Då kan till och med den klassiska korrugerade plåten se snygg ut. Dessutom finns det idag ett flertal andra alternativ för den som vill ha en lättskött plåtfasad. Med bredare paneler och en stram färgsättning så ger plåten ett exklusivt intryck. 

Man behöver heller inte sätta plåt på en hel fasad utan den kan fungera som en snygg detalj, till exempel runt ytterdörren, mot den vägg där man har vattenkranen för trädgårdsslangen eller för att rama in ett glasparti ut mot baksidan för att ge några exempel.

Ett populärt alternativ inom lantbruk och industri

Plåtfasader är förstås mycket populära även inom industri och lantbruk, just tack vare att de inte kräver särskilt mycket underhåll. De skyddar väl mot väta och stänk från kemikalier eller djurhantering och kan enkelt spolas av när de blir smutsiga.

Tack vare enkel montering går det lätt att byta ut enstaka sektioner om någon del skulle bli skadad. Det räcker med att lossa på några skruvar, ersätta den trasiga panelen och sen skruva dit en ny sektion.

Väggplåt kan användas även invändigt

Fasadplåt finns även för invändigt bruk. Det är ett mycket vanligt alternativ i fabriks- och lagerlokaler då det är slitstarkt, lätt att rengöra och enkelt att montera. Även i butiksmiljöer har man börjat använda plåt i ganska stor omfattning då det ger ett snyggt och stilrent intryck som inte tar uppmärksamhet från produkterna som man önskar sälja.

Även i privata bostäder börjar vissa våga sig på att använda plåt och det behöver nödvändigtvis inte vara i ett garage eller en källare. Fasadplåt kan se riktigt snyggt ut i ett industriinspirerat kök i en loftvåning eller kanske på en vägg i ett badrum. Förhoppningsvis vågar sig fler och fler på att använda detta lätta och smidiga material på fler ytor. Det finns ju oändliga möjligheter att måla den i olika nyanser eller till och med motivmåla en fondvägg på plåt.

Invändigt kan det räcka med en lite tunnare plåt än på en fasad då ytan vanligtvis inte är utsatt för samma påfrestningar av sol och vind. Det hjälper förstås till att hålla kostnaden nere, samtidigt som du får samma fina skydd av väggarna.