Ska du flytta? Det är viktigt när man flyttar att man packar sakerna på ett så säkert sätt du bara kan. Du vill ju inte ha allt porslin som sedan är kantstött. Sådant är ju bara att slänga. Det är på samma sätt med värdefulla tavlor. Även ramarna är lika värdefulla som själva konsten i sig. Dessutom kan det vara omöjligt att byta ramar. Ibland är de ju lika värdefulla som tavlan i sig självt. Och hur packar man känsliga TV- och datorskärmar utan att de spricker? För någon som inte är van att packa dessa känsliga saker, tipsar vi om hur du kan packa utan att allt går sönder.

Så packar du säkert ner känsliga saker

1. Tavlor – filtar

Har du vackra tavlor, är det sällan man har kartonger som passar dem. Då kan du använda de filtar och täcken som du har hemma och som ska med. Du kan enkelt slå in tavlorna i filtarna, och sedan tvätta filtarna och täcken efteråt. Det är aldrig någon bra idé att tvätta sådant innan flytten. Det är bättre att utnyttja dem i packningen. När du packar tavlorna i filtarna är det bäst att sedan knyta ett snöre kring dem, så att filtarna stannar på sin plats.

2. Porslin och glas  – hushållspapper och kartonger

Här rekommenderar vi att packa med så mycket luft du bara kan. Det skapar du genom att först slå om tallrikar, koppar, muggar och skålar som du kanske har i porslin, i vanligt hushållspapper. När du sedan packar in dem i kartonger, se till att använda tidningspapper, eller annat papper som du knycklar ihop till små bollar och packar ner i små utrymmen mellan porslinssakerna i en packlåda. Gör på samma sätt med glasen. Det är bäst att inte packa ihop glas med porslin, då de olika materialen kan skada varandra. Packa porslinet och glasen skilt för sig.

3. Datorer – perforerad plast

Her du känsliga datorer, är det bästa om du kan packa dem i de kartonger som de fanns i när du köpte dem. Har du inte kvar de gamla kartongerna, kan du alltid packa datorerna med perforerad plast, eller bubbelplast (folk kallar dem olika saker). Sedan lägger du dem i vanliga packlådor. Svep känsliga TV-skärmar och datorskärmar i samma bubbelplast och lägg ner dem i vanliga packlådor.

4. Böcker – längst ner i packlådor

Böcker kan vara svårt att packa ner. Det bästa är att undvika att packa alla lådor i en och samma packlåda, vilket gör dem nästan omöjliga sedan att rubba, särskilt om det handlar om flera hyllmeter med böcker. Då är tipset att packa endast botten på en packlåda med böcker. Packa sedan resten med kläder, filtar eller kuddar så att lådan inte blir omöjlig att rubba.

Tyckte du detta var alldeles för krångligt kan du alltid anlita en flyttfirma som har gjort detta tusentals gånger och som verkligen vet hur de ska packa sakerna så att de inte går sönder i flytten. De seriösa flyttfirmorna ser till att ha egna försäkringar. Å andra sidan är det egalt om det är en kär ägodel som går sönder och som kanske inte går att ersätta. Vill du läsa mer om en duktig flyttfirma i Bromma, kan du läsa mer om hur arbetar, läs då: http://www.flyttfirmabromma.se.