Ett av tre småhus i Sverige står i dag på krypgrund. Vartannat skadas av fukt och mögel. Det här är skador som inte alltid täcks av en vanlig villaförsäkring. Ja, det kan låta som dyster statistik det här. Men det finns alltid saker du kan göra själv för att skydda dit hus mot mögelskador.
I regel brukar husägare upptäcka fukt- och mögelskador själv genom att man känner en märklig lukt i rummen. I nästa steg kan mögelskadan synas på golvet, ofta intill en vägg. I så fall är det förstås hög tid att ringa en besiktningsman, en professionell yrkesperson som kan inspektera om du har en mögelskada från krypgrunden, hur omfattande den är och få råd om vad du kan göra för att åtgärda skadan. Ju tidigare du upptäcker den desto större chans har du att kunna fixa problemet. I värsta fall blir du tvungen att genomföra en mögelsanering.
Mögelskador i hus från 70-talet och framåt
Från 1960-talet och framåt byggdes mycket nya bostäder i Sverige och det gick ibland för snabbt. Med modernare mått har vi i efterhand ofta tycka att hus från den här tiden är för dåligt isolerade. När vi i Sverige senare försökt rätta till den tunna isoleringen har vi istället isolerat för mycket. Vilket hindrat husen från att andas på rätt sätt.
Genom att “överisolera” husen har vi satt husens ventilation ur spel och gett mögelsvampar en bra chans att utvecklas. Svamparna behöver vatten (fukt), syre, en viss temperatur och näring för att få ett aktivt liv. I äldre mindre isolerade hus kan luften antingen bli för sval eller för torr för att svampar ska trivas. Men genom att öka isoleringen har vi också gjort det mer hemtrevligt för mögelsvamp.
Varm sommarluft kyls ner i grunden
Många krypgrunder får problem när det kommer in varm sommarluft genom uteluftsventilerna in i grunden. Den varma uteluften kyls snabbt ner i grunden och luften blir fuktig, det kan till exempel skapas kondens och då förstår du att fukten är på plats. Det här är en härlig miljö för att mikroorganismer som mögel och bakterier ska kunna växa till sig. Det blir till sist röta om problemet inte åtgärdas.
Har du dessutom en dålig dränering av huset så att regnvatten och fukt har möjlighet att tränga in i grunden får utsidan så spär det på problemet.
Krypgruder har genom åren varit en billig och lättbyggd konstruktion, därför har den blivit så populär och i slutet av 1970-talet byggdes många hus på det här sättet. Metoden att bygga med krypgrund är i och för sig betydligt äldre än så, men förr i tiden blev det inte ett problem på samma sätt då vi människor inte förväntade oss lika välisolerade hus.
Förr, när var och varannan i Sverige använde levande eld för att värma upp husen och laga mat på järnspis så värmde murstocken i husen upp grunden. Dessutom var golvet inte lika väl isolerade så värme från rummen läckte ner i grunden. Husgrunden höll en jämn temperatur hela året. I dag värms vår hus upp på andra sätt och isoleringen är alltså betydligt tätare.
Slarvigt byggda badrum
Varje gång du duschar blir det rejält fuktigt i badrummet. Det är inte bara vattnet på duschgolvet som kan bidra till fuktskador utan också all fukt som fäster i skarvarna mellan kakel- och klinkerplattor. Det är därför viktigt att fukten vädras ut ordentligt. Ventilationen i badrummet är A och O för att du ska slippa fuktskador.
Under olika tidsperioder har vi haft byggboom i Sverige. Många bostäder har byggts på kort tid, miljonprogrammet är nog det mest kända byggprojektet för att lösa bostadsbrist men det finns fler exempel.
Mycket byggande är förstås bra, men det måste göras noggrant. Tyvärr finns många exempel på slarvigt byggda badrum i dag. Trenden med lyxiga badrum under senare år har fått en stor del av våra badrum att ha kakel och klinkers istället för plastmatta. Snyggt! Men tyvärr har för många helkaklade badrum satts upp på ett sätt som inte håller måttet i längden. Det har slarvats med fuktspärrar och fogningen som gjort att flera i Sverige fått problem med fukt- och mögelskador. Ibland för att badrummet varit ett amatörmässigt hemmabygge, ibland för att kakelsättaren haft för bråttom, trots att han eller hon varit yrkesman.
Tecken på mögelskador:
• Du känner en en märklig doft som återkommer fast du vädrat rummen.
• Du kan se förändringar i golv, tak, väggar ofta i skarvar/hörn.
• Har du hus så kolla grundmuren och marken runt – ser du fukt?
• Som husägare kan du se kondens på insidan av grundmuren.
Åtgärder för att få bort fukt och mögel
Mögel är skrämmande för många husägare och kan kosta både hälsa och pengar. Men det finns ofta saker du kan göra för att komma tillrätta med problemen. Börja med att ta kontakt med en professionell besiktningsman som kan ge dig koll på läget. Ju tidigare desto bättre. Tidiga skador är lättare att fixa.
Det kan räcka med att du som husägare sätter in en avfuktare så att du får din grund torr och varm. Se till att skaffa en avfuktare som klarar låga temperaturer.
Ibland kan det räcka med att skadade delar av en krypgrund bytas ut. Vad som behöver göras i ditt hus kan den fackmässiga besiktningsmannen ge råd om.
Det samma gäller om du misstänker att du har problem med ditt badrum. Ta professionell hjälp så får du säkert veta omfattningen av skadorna och hur du med bättre ventilationen kan åtgärda problemet.
Som husägare bör du själv kolla ditt hus ett gång varje år, gå en rond och se efter hur grunden och väggarna ser ut. Du behöver inte misstänka en skada för att få det här gjort. Titta efter färgförändringar, hål och sprickor som kan leda till läckage.
Svårare att se är om huset har brister i dräneringen runt om grunden. Har du inte själv lagt den men misstänker att det finns problem i marken är det nog ändå säkrast att rådfråga en besiktningsman – hör om du bör öppna upp och kolla i marken.