Ska du köpa en villa, eller är du sugen på att köpa hus? Många är det som suktar efter hus, och kanske ser på olika villor, bostäder och radhus på hemnet.se. Det är lätt att drömma om villaköpet, men svårare att ta sig genom hela processen tills man har blivit en lycklig villaägare.

Få ett lånelöfte från banken

Det första som man bör göra, är att skaffa sig ett lånelöfte från en bank. Det gör man säkrast genom att ta kontakt med dem. Då kan de gå igenom ens ekonomi, vilken lön man har, om man har betalningsanmärkningar och ungefär vilken prisklass som man har tänkt sig på sin villa, radhus eller lägenhet. Det är ju trots allt banken som kommer att äga din bostad, tills du har betalat av hela lånet till banken. De vill förmodligen veta vad du har tänkt dig för slags husköp.

Ta kontakt med mäklare

För det andra är det bra att ta kontakt med en mäklare, eller titta på hemmet.se. Man kan även titta på bankens egna husförsäljningar, eller besöka en mäklare och berätta vad man har tänkt sig, vilket slags hus man önskar, hur stort och i vilket område. Många mäklare har olika områden som de känner till bättre än andra.

Gå på bostadsvisningar

Man kan även gå på olika bostadsvisningar. Letar man i bostadsannonserna, så kan man se vilka dagar som de tänker visa de olika husen. Genom att gå på olika visningar, får man snabbt en uppfattning om hur bostadsköpen går till, vad som efterfrågas, vilka detaljer som mäklaren anser är viktiga och var priset landar någonstans.

Vara delaktig i budgivning

När man sedan har fått napp på någon villa som man är mer intresserad av, kan man säga det till mäklaren. Oftast, om det är ett attraktivt hus, brukar det bli budgivning på det som oftast landar en bra bit över det ursprungliga pris som har angetts för huset. Då gäller det att ha is i magen. Inte låta sig bli påverkad, och ge ett högre bud än vad man kan, och har råd med.

Gör en överlåtelsebesiktning

Säg att du har vunnit budgivningen. En sista kontroll innan du skriver på några papper är bäst, att anlita en besiktningsman som kommer och gör en överlåtelsebesiktning. Det innebär att en byggingenjör som är auktoriserad besiktningsman, går igenom hela byggnaden, från krypgrunden och källaren till vinden, taket, och alla våtutrymmen, för att kontrollera om det finns fukt, risk för fukt eller fuktskador på huset. Det är det alltid värt, för annars riskerar man köpa grisen i säcken, och den vill man inte ha, eller hur? Läs mer om överlåtelsebesiktningar på: https://www.svenskfastighetsbesiktning.se/overlatelsebesiktning/