Väderskydd över trävilla vid bygge

Väderskydd en försäkring mot fukt i husbygget

Bygga när det ösregnar? Jo, självklart kan man göra det, annars skulle inte mycket bli byggt på våra nordliga breddgrader. Därför är ett bra väderskydd en mycket bra idé. Här går husvillaguiden.se igenom vad man bör tänka på när det gäller väderskydd.

”Man ska bygga i vackert väder för att inte få in fukt i konstruktionen”. Så brukar det heta, men verkligheten ser helt annorlunda ut. Det byggs i alla väder i Sverige, hur skulle annars något bli gjort under en typisk regnig svensk sommar?

Trä tål inte mycket regnvatten

Ska man bygga i regn så är det mycket viktigt att skydda projektet under byggtiden. Trä är visserligen ett tåligt material som klarar fuktig luft, men inte stora mängder regnvatten.

Ett monteringsfärdigt hus byggs till större delen inomhus, men är mycket känsligt under monteringen. Olle Åberg, som är fuktexpert på Boverket, säger att man inte bör montera ett prefabricerat hus under regniga förhållanden. Ska man montera så bör väggdelarna skyddas, vilket inte är helt lätt. Det gäller att få in väggarna under väderskyddet utan att det kommer i kontakt med regnvattnet, vilket inte alltid är det lättaste.

Skydd viktigt när man bygger lösvirkeshus

Lösvirkeshus bör man alltid bygga under väderskydd. Det tar så pass lång tid att det med största sannolikhet kommer att regna någon eller några gånger under byggnadstiden.

Väderskydd vid takläggning
Regn vid gjutningen av grunden gör ingen skada. Däremot kan stommen ta skada om det samlas vatten på plattan när syllarna ställs på grunden. Väderskyddet måste upp så fort plattan är gjuten och härdad. Skyddet bör sedan inte tas ned förrän man har fått ett tätt tak på plats, annars är risken stor för fuktskador.

Murverkshus behöver man också skydda mot regn under byggtiden, särskilt om det byggs av lättbetong. På ett murverkshus är det murkrönen som måste skyddas mot regn. Torktiden förlängs om materialet utsätts för regn och risken för mögel ökar om man har fukt kvar i väggarna.

Många produkter att välja på

Det finns många olika produkter att tillgå om man vill väderskydda sitt husbygge. Priset för ett väderskydd är ofta svårbedömt på förhand eftersom inget bygge är det andra likt. Kostnaden beror på många olika parametrar, främst storlek och tid. Vilken typ av hus man ska bygga påverkar också priset. Ett väderskydd för ett lösvirkesbygge blir förstås dyrare än ett för monteringsfärdigt hus, eftersom bygget tar betydligt längre tid. Man kan välja mellan att bygga upp en hel upplagsställning runt huset och montera väderskyddstaket på det, eller bygga upp ett helt tält att bygga huset under. Om man bygger ett monteringsfärdigt hus så kan man lyfta av eller öppna taket bär väggelementen ska ner.

Väderskydd gavel

Svårbedömt pris

Olle Åberg på Boverket rekommenderar i alla fall att man som byggherre ställer ett ”torrhetskrav” redan vid upphandlingen. Har man ett sådant krav på att det ska finnas väderskydd redan från början så har man det som stöd när nederbörden väl kommer och bygget utsätts för skadlig fukt.
Om olyckan ändå är framme, vad gör man då? En enstaka uppfuktning går att åtgärda, men det gäller att vara snabb. Man plockar bort gipsskivor och isolering och torkar ur den, eller så byter man ut isoleringen på det fuktdrabbade stället.

Men för att slippa dessa problem så rekommenderar vi att man skaffar sig ett riktigt väderskydd. Det bästa sättet att slippa fukt i det nya huset!