Börjar det bli läge att måla om fasaden på ditt hus? Släpper färgen på vissa ställen och ger ett allmänt slarvigt intryck? Är du trött på den gamla färgen och vill prova någonting nytt? Vi hjälper dig komma igång. Nu på hösten är det perfekt läge för att börja planera om du tänkt måla om till våren. Det finns dock ett antal saker som du bör ta i beaktning innan du sätter igång. Vi hjälper dig hålla reda på vad som behövs för att måla om din fasad.
6 enkla punkter att följa
1. Ta reda på vad som gäller i ditt område när det kommer till accepterade färger. Att måla om sitt hus i en ny färg kräver oftast bygglov. Framförallt om det gäller en färg som ändrar byggnadens karaktär väsentligt. Vad detta betyder på pappret är upp till varje kommuns stadsbyggnadskontor att besluta om. Vi rekommenderar att du tar kontakt med dem innan du väljer en radikalt annorlunda färg för att ta reda på vad som gäller exakt i din kommun.
2. Använd samma typ av färg som huset var målat med tidigare. Har du inte kolla på vilken färgtyp detta var kan du alltid kontakta den förra ägaren eller ta med ett färgprov till din lokala målare som säkert kan hjälpa dig att hitta rätt sort. Vanliga färgtyper för husfasader är akrylatfärg, alkydoljefärg, linoljefärg, slamfärg, putsfärg samt kalkfärg. Akrylat och Alkydolja är de vanligaste färgsorterna för träfasader och putsfärg används ofta till putsfasader.
3. Ta hem färgprover och måla mindre delar av fasaden för att se hur färgen ter sig i sitt rätta element. Då är det också enklare att jämföra olika färger med varandra. Färghandlare kan ofta hjälpa till och fixa mindre färgprover som du kan ta hem och provmåla med.
4. Ta en titt på det ekologiska utbudet. Idag finns det många ekologiska färger på marknaden och dessa kan vara ett bra alternativ för dig som är mån om miljön. Titta runt på nätet efter ekologiska färger och se efter om du kan hitta en som passar till din fasad. Var uppmärksam på att ekologisk färg inte får innehålla något som helst lösningsmedel.
5. Gör en ordentlig tidsplan! Lägg upp hela arbetet långt i förväg så du vet exakt när du ska sätta igång. Avsätt tid för rengöring, förarbete och ett antal strykningar så du vet att du har marginalerna på din sida. Det kan även vara bra att lägga till lite extra tid ifall det exempelvis skulle regna eller blåsa väldigt mycket när du ska måla, vilket gör att du måste vänta med målandet tills ovädret gått över.
6. Då är det bara vänta på att våren kommer så du får börja med ditt måleriprojekt. Lycka till och glöm inte att noggrannhet alltid lönar sig i längden!